ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ!

ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ!
                              Λεωνίδα Γ. Μαργαρίτη
                      Επιτ. Δικηγόρου
          H  πρόεδρος του Δ.Ν.Τ.  κ. Λαγκάρντ, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, παρέδωσε  στον τότε (2010)  υπουργό των Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου μία ηλεκτρονική λίστα CD,  στην οποία περιλαμβάνονταν (2.059) ονόματα Ελλήνων  οι οποίοι   είχαν  σε ελβετική τράπεζα (HSBC) καταθέσεις πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων, αν όχι δισεκατομμυρίων ευρώ.  Αυτά όλα  τα ποσά η   ένα μεγάλο μέρος  τους  ήταν    αφορολόγητα. Από μια αντίστοιχη λίστα  με ονόματα Γάλλων υπηκόων, η κ. Λαγκάρντ κατόρθωσε να  εντοπίσει  πολλούς Γάλλους φοροφυγάδες και να τους υποχρεώσει να καταβάλουν προς όφελος των Γάλλων φορολογουμένων αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια   ευρώ. Παρόμοιες λίστες εξασφάλισαν   και το ίδιο έπραξαν  Ισπανοί, Γερμανοί και Ιταλοί  προς όφελος των πολιτών τους.
 Οι  δικοί μας ηγέτες   έκριναν  πως δεν έπρεπε να κάνουν χρήση της λίστας  και προτίμησαν να επιβαρύνουν τον Ελληνικό λαό με πρόσθετους φόρους , έκτακτα τέλη εισφορές. Έκριναν πως η λίστα αποκτήθηκε με ανήθικο  τρόπο,  και άφησαν άθικτα αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.  Θεώρησαν  πως ήταν περισσότερο ηθικό και δίκαιο να την αφήσουν στα  συρτάρια τους. Όμως διαπίστωσαν,  όταν χάριν παιδιάς ασχολούνταν με   τη λίστα, πως  κατά την αντιγραφή  και  μεταφορά της  από τον  ένα Υπουργό στο άλλο και από το ένα συρτάρι στο άλλο είχε υποστεί αλλοίωση, (από λάθος  δεν την έβαλαν στο ψυγείο)  ζήτησαν την εκ νέου   αποστολή της  .
             Μετά από  δύο και πλέον χρόνια από την αρχική παραλαβή της λίστας  και χωρίς να έχει ωστόσο αξιοποιηθεί    διαπιστώθηκε πως  είχαν αφαιρεθεί  τρία ονόματα καταθετών  τα οποία συμπτωματικά  είχαν συγγενική σχέση με τον ένα Υπουργό.
             Αυτό το στοιχείο υπήρξε ο καταλύτης που ξεσήκωσε τη συνείδηση του πολιτικού κόσμου και έκρινε πως ήλθε η ώρα της λίστας όχι ασφαλώς για την αξιοποίησή της  αλλά  για να ανακαλύψουμε το χέρι  που απέσυρε απ’ αυτή τα τρία ονόματα καταθετών. Βρέθηκε η ευκαιρία για να αποκαλύψουν ένα  ένοχο και να καλύψουν τους λοιπούς. Η υποκρισία και η προσπάθεια συγκάλυψης  των υπευθύνων προφανής.
             Χτες ζήσαμε την αποθέωση του διασυρμού των θεσμών της Δημοκρατίας. Μετά  από χρονικό διάστημα τριών σχεδόν ετών  συνήλθε η  Βουλή  να αποφασίσει με ψηφοφορία και  με πολλές κάλπες  ποιούς θα παραπέμψει  όχι  για  να καταδικάσει   τους υπαίτιους  που  δεν αξιοποίησαν τη λίστα  και παρέλειψαν το θεσμικό τους καθήκον ,αλλά εκείνον  που  αλλοίωσε  τη λίστα. Αναζητούν τον ένοχο μιας πλαστογραφίας  τριών καταθετών και άφησαν στο νιρβάνα 2.056 καταθέτες της Ελβετικής Τράπεζας να φοροδιαφεύγουν ατιμωριτί.
             .Για το έγκλημα των κυβερνήσεων που  έφεραν σε  απόγνωση  το λαό μας  με  επακόλουθο τις  καθημερινές αυτοχειρίες πολιτών ποιος θα πληρώσει τελικά;
            Αντί λοιπόν  να ξεκαθαρίσουν  το τοπίο  και να παραπεμφθούν  στη δικαιοσύνη όσοι ενέχονται και  να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου oι υπαίτιοι  της εγκληματικής τους συμπεριφοράς, στήθηκε μια θεατρική παράσταση στη βουλή που θυμίζει  θέατρο  παραλόγου προκειμένου να  συσκοτίσει τα πράγματα   και να  βάλουν  δίχτυ προστασίας  για   τους πραγματικά ενόχους.
           Περιόρισαν το αντικείμενο της έρευνας και του καταλογισμού ποινικών ευθυνών για εκείνον  που  αλλοίωσε το περιεχόμενο  της λίστας και μόνον.
            Εάν  το σκηνικό αυτό με  την πληθώρα καλπών  στη βουλή δεν αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία γελοιοποίησης των θεσμών τότε έχουμε όλοι μας  πλέον παραφρονήσει. Δεν ήταν παρά προσπάθεια ελέγχου της ψηφοφορίας και παραβίασης  της μυστικότητας πράγμα που έπραξε  ο ίδιος ο πρωθυπουργός   με το να προσέλθει και να ψηφίσει μόνο σε μια κάλπη.
              Οι ηγέτες μας  έχουν χάσει το μέτρο ή μας θεωρούν αφελείς η έχουν υπερεκτιμήσει τις πνευματικές τους ικανότητες .
            Δεν μπορεί διαφορετικά να ερμηνευτεί αυτή η τακτική.
             Αν δεν επαναστατούν  οι συνειδήσεις πνευματικών ανθρώπων τότε κάποια βαρύτατη ενδημική νόσος  έχει ενσκήψει και χρειάζεται πλέον να προστρέξουμε σε θεράποντες.
            Ο  πρώην πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου στην Κυβέρνηση του οποίου χρημάτισε  Υπουργός των Οικονομικών και  μάλιστα με υπερεξουσίες  που του παραχώρησε   να υπογράφει μόνος αυτός για λογαριασμό των Ελλήνων, δεν έχει καμιά ευθύνη; Ο ίδιος δεν ζητούσε  πληροφορίες από τις  Ελβετικές αρχές  για την ύπαρξη μεγάλων καταθέσεων Ελλήνων  στις εκεί Τράπεζες προκειμένου να πατάξει  όπως  διατείνονταν   τουλάχιστον τη φοροδιαφυγή; Τι έπραξε όταν έφτασαν στα χέρια του τα στοιχεία;
             O εξ απορρήτων και πρώτος τη τάξη Υπουργός των Οικονομικών Γεώργιος Παπακωνσταντίνου δεν ήταν υπεύθυνος για την πάταξη της φοροδιαφυγής;  Δεν έπρεπε μόλις του δόθηκε  η λίστα  να την αξιοποιήσει όπως έκανε η Γαλλία, η Ισπανία και η Γερμανία; Δεν έχει ευθύνη ο Υπουργός αυτός για  την αδιαφορία και την απόρριψη της λίστας , απλά, κάπου  στο γραφείο του;
Ο έτερος  πρωτοκλασάτος Υπουργός μέλος της συγκυβέρνησης και νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ  Ευάγγελος Βενιζέλος που  διαδέχθηκε τον κ. Παπακωνσταντίνου είναι άμοιρος ευθυνών;  Kι αυτός δεν  αδιαφόρησε για τη λίστα ενώ από καθήκον αλλά και από το αξίωμά  του   γνώριζε τη σημασία της   και  τον τρόπο με τον οποίο αξιοποίησαν αντίστοιχες  λίστες   άλλα ευρωπαϊκά κράτη;
            Τελικά οι συγκυβερνώντες  αφού μας βεβαίωσαν ότι η λίστα δεν  θα μπορούσε  να  αξιοποιηθεί  προς όφελος του λαού, αφού μας είπαν πως αποτελούσε  προϊόν εγκληματικών πράξεων και πως δεν μπορούσαμε να την πάρουμε στα σοβαρά. Αφού τελικά μετά από σχεδόν τρία χρόνια απραξίας  πετάξαμε τη λίστα  στον κάλαθο των   αχρήστων, τώρα θυμηθήκαμε πως κάποιος  αλλοίωσε εκείνη τη λίστα και τώρα βάζουμε τον μηχανισμό της διώξεως του υπεύθυνου  να δουλεύει.
   Ασφαλώς και μας δουλεύετε κύριοι, είστε μακριά νυχτωμένοι αν συνεχίζετε να νομίζετε  πως  ο λαός συνεχίζει να πιστεύει τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα!…Αρκετά πλέον, καταλάβαμε που το πάτε…
Αίσχος…
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου