METAΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

                               METAΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
              Λεωνίδα Γ.Μαργαρίτη
                                         Επιτ.Δικηγόρου Αντιπροέδρου Α.Σ.Π.Ε.

Δυστυχώς  η αστοργία της πολιτείας για  τις πολύτεκνες οικογένειες συνεχίζεται και τα προβλήματα που δημιουργεί το Υπουργείο   Παιδείας  και δεν έχουν τελειωμό. Τις τελευταίες μέρες έγινε πολύ συζήτηση στη Βουλή,  για τις πολύτεκνες  οικογένειες, που αδυνατούν να συντηρούν δύο και τρία σπίτια για  να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Δυστυχώς όμως, διαπιστώνουμε ότι  ο εμπαιγμός συνεχίζεται και  οι φοιτητές   παιδιά πολυτέκνων  του 2012, είναι εκτός των μετεγγραφών! 
Είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο υπάρχει  τέτοιο μένος  εναντίον των   πολυτέκνων, καθώς καταργούν σιγά- σιγά και συστηματικά  όλα σχεδόν τα δικαιώματα  και  τα  δημογραφικά κίνητρα που ίσχυαν εδώ και δεκαετίες  και αφορούσαν  επιδόματα,  φορολογικές απαλλαγές,  διορισμούς και τοποθετήσεις, και  μετεγγραφές φοιτητών. Οι ίδιοι άνθρωποι που σήμερα πρωτοστατούν στην ισοπέδωση των δικαιωμάτων των πολυτέκνων   είχαν κάνει προεκλογική  σημαία το δημογραφικό και υποσχόντουσαν μετά την εκλογή τους  θα επανέφεραν το   προ του 2009 καθεστώς.
            Οι μετεγγραφές των πολυτέκνων  επί 32 χρόνια  γινόντουσαν απρόσκοπτα και χωρίς να δημιουργούν κανένα απολύτως πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία των Σχολών.   Τα προβλήματα δημιουργήθηκαν , από τότε  που απρογραμμάτιστα και χωρίς την κατάλληλη υποδομή περιελήφθησαν και άλλες κατηγορίες μετεγγραφομένων με παράλληλη κατάργηση των βάσεων επιτυχίας και εισαγωγής με αποτέλεσμα  τα τελευταία χρόνια  οι  φοιτητές  παιδιά πολυτέκνων  να είναι  μόλις το 30% του συνολικού αριθμού των μετεγγραφομένων φοιτητών(!)  και τότε μάλιστα διαπίστωσαν ότι έφταιγαν οι πολύτεκνοι και κατήργησαν τις Μετεγγραφές! Τώρα τις επαναφέρουν, αποκλείοντας ουσιαστικά τους πολύτεκνους και τις παρέχουν σε άλλες κατηγορίες  φοιτητών με βασικό κριτήριο το εισόδημα. Έτσι  στους μεταγραφομένους περιλαμβάνουν τα παιδιά των   φοροφυγάδων και  καταργώντας  κάθε ίχνος  δημογραφικής πολιτικής. Οι μετεγγραφές καθιερώθηκαν για τους πολύτεκνους ως  δημογραφικό κίνητρο, για να αυξηθούν οι γεννήσεις. Το  παιδί του πολύτεκνου και  του υπερπολύτεκνου,  μπορεί να μην πάρει τελικά  μετεγγραφή και για ένα μόλις ευρώ που θα έχει περισσότερο και από αυτόν  ακόμη που έχει μόλις ένα παιδί!
Η  τροπολογία που πρόσφατα ψηφίσθηκε στη βουλή  θέτει εισοδηματικά κριτήρια  παρότι η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής  επισημαίνει την αντισυνταγματικότητα  του εισοδηματικού κριτηρίου στους πολύτεκνους αναφέροντας χαρακτηριστικά  ότι: «...ο Συνταγματικός νομοθέτης, θεσπίζοντας την υπέρ αυτών ειδική κρατική φροντίδα, δεν απέβλεψε στην ενίσχυση αυτών ως κατηγορίας οικονομικώς αδυνάτων ή αναξιοπαθούντων προσώπων (ΣτΕ 1095/2001)....»
 Λένε  ακόμη ότι οι σχολές δεν μπορούν να χωρέσουν  το μεγάλο πλήθος των  πολύτεκνων φοιτητών(!). Όταν  όμως  καθιέρωσαν ξεχωριστό ποσοστό εισαγωγής  για  Μουσουλμάνους,  για  ομογενείς, για αθλητές φοιτητές (και μάλιστα αναδρομικά από το 2008 χωρίς κανένα ποσοστό)… ακόμη και σε πρωταθλητές  στο σκάκι, στο ζίου ζίτσου,  για μετεγγραφές χωρίς ποσοστό σε αθλητές με διεθνείς διακρίσεις τότε δεν μας είπαν πώς μπόρεσαν και χώρεσαν αυτοί στις σχολές.
Στερείται επίσης, βασιμότητας ο ισχυρισμός πως  στους πολύτεκνους δώσανε πέρυσι περισσότερες  θέσεις με τις Ειδικές κατηγορίες και για αυτό δεν τους συμπεριλάβανε τώρα…. Η αλήθεια  είναι ότι αύξηση θέσεων έγινε σε κάποιες σχολές της επαρχίας. Δώρο άδωρο. Δεν πρέπει οι πολύτεκνοι να αποτελούν μέσο συντήρησης των επαρχιακών σχολών. Οι πολύτεκνοι ουδέποτε ζήτησαν να εισάγονται στις σχολές με χαμηλότερη βαθμολογία,   αφού εισάγονται στις σχολές δια των πανελληνίων εξετάσεων με τα ίδια κριτήρια εισαγωγής με τους λοιπούς φοιτητές, να μπορούν να μετεγγράφονται στις σχολές που είναι  πλησιέστερες στο τόπο μόνιμης κατοικίας τους,  γιατί αδυνατούν οι γονείς τους να διατηρούν δύο και τρία σπίτια.
Ας δούμε  αυτή την εύνοια του υπουργού με τις Ειδικές Κατηγορίες σε κάποιες σχολές (παρόμοια μείωση παρατηρήθηκε σε όλες τις κεντρικές σχολές):


ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ  2011
ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ    2012
ΜΕΙΩΣΗ   %
ΣΧΟΛΗ ΗΛ/ΓΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ & ΜΗΧ/ΚΩΝ Η/Υ ΕΜΠ
29
19
34,5%
ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΕΜΠ
15
11
26,7%
ΣΧΟΛΗ ΕΚΠΑΙΔ. & ΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛ. ΗΛΙΚΙΑΣ ΕΚΠΑ
20
11
45,0%
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΔΗΜΟΤ. ΕΚΠΑΙΔ. ΕΚΠΑ
30
22
26,7%
ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑ
19
15
21,1%
ΣΧΟΛΗ ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΘ
15
7
53,3%


Τέλος να σημειωθεί,  ότι για να μπορέσουν να πάρουν μετεγγραφή τα 2 παιδιά της ηρωικής – μαρτυρικής - υπερπολύτεκνης οικογένειας από την Καβάλα που επλήγη  πρόσφατα από τη μοίρα χάνοντας 3 από τα 10 παιδιά της, έπρεπε να κατατεθεί ονομαστική τροπολογία γι’ αυτήν, λες και δεν μπορούσε να γίνει μια για όλες τις υπερπολύτεκνες οικογένειες της Ελλάδος…
Όσον αφορά για τους πολύτεκνους του 2011, η ψηφισθείσα τροπολογία δεν περιλαμβάνει αυτούς που αποκλείσθηκαν λόγω εισοδήματος ή περιφερειών.., αξίζει να αναφερθεί περίπτωση πολύτεκνου από Άνδρο  που πέρασε στο Παιδαγωγικό και λόγω περιφερειών τον στείλανε Ρόδο και όχι Αθήνα... Η τροπολογία που είναι φτιαγμένη στο πόδι... δεν  καλύπτει τέτοιες περιπτώσεις!
Οι πολύτεκνοι ζητούν την  άμεση παρέμβαση του Πρωθυπουργού, για άμεση αποκατάσταση όλων των αδικιών που δεν περιλαμβάνει η ψηφισθείσα τροπολογία και τον έγκαιρο προγραμματισμό των μετεγγραφών για το τρέχον έτος, ώστε να σταματήσει επιτέλους αυτός ο εμπαιγμός!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου