ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!...

Με το Ν. 3842/23-4-2010, προβλέπεται ότι όποιοι φέρουν χρήματα που έχουν έξω πληρώνουν 5% φόρο και δεν ελέγχονται για το πώς και από πού τα απέκτησαν. Αν πάλι τα αφήσουν έξω και τα δηλώσουν, νομιμοποιούνται με την καταβολή φόρου 8%.
Πυρήνας αυτού του νόμου και φιλοσοφία του είναι μια αλήθεια. Μεγάλος αριθμός Ελλήνων έχουν τα κεφάλαιά τους σε ξένες τράπεζες. Το ζήτημα είναι ότι εμμέσως πλην ασφαλώς μ’ αυτό το νόμο αναγνωρίζουμε και επίσημα ότι πολλά απ’ αυτά τα χρήματα δεν αποκτήθηκαν με νόμιμο τρόπο, και φυσικά εξήχθησαν χωρίς να φορολογηθούν.
Ο νόμος αυτός έρχεται να αμνηστεύσει τους καταχραστές του δημοσίου χρήματος, εκείνους που έλαβαν παράνομα προμήθειες από συναλλαγές του Ελληνικού Δημοσίου με προμηθευτές του υπό την προϋπόθεση καταβολής του φόρου 5%. Αλήθεια θα υπάρξουν πολίτες που θα θελήσουν να κάνουν χρήση αυτού χρηματοπλυντήριου; Δεν είμαι διόλου αισιόδοξος για την εξέλιξη που επιφυλάσσει ο νόμος στους καταχραστές και τους φοροφυγάδες.
Όμως υπάρχει μια παράμετρος την οποία θα πρέπει να αξιοποιήσει ο Υπουργός της Δικαιοσύνης και ο αρμόδιος Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, που έχουν πρόσβαση σε Εισαγγελία της Γαλλίας και που έχουν διαρρεύσει στο διαδίκτυο σε μια λίστα με την ονομασία «Λίστα Falciani» περιλαμβάνονται 1.991 Έλληνες πολίτες , μεγαλοκαταθέτες στην τράπεζα HSBC, με ποσά που φθάνουν τα δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ .
Ένας κρυμμένος ο θησαυρός, που είναι αρκετός να καλύψει τα ελλείμματα και να αντιμετωπίσει η χώρα μας το δημόσιο χρέος των 350 δισ. Ευρώ.
Η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία έχουν φροντίσει και έχουν πάρει στοιχεία και καταστάσεις με ονόματα καταθετών στις Ελβετικές Τράπεζες .
Μέχρι στιγμής, απ’ ό, τι γνωρίζουμε, τέτοια ανάλογη κίνηση από πλευράς του υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλ’ ούτε και από το υπουργείο Οικονομικών, για την αναζήτηση των ονομάτων των Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στην HSBC δεν έχει γίνει.
Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει το δικαίωμα με βάσει τα όσα προβλέπει η διεθνής νομοθεσία για τη φοροδιαφυγή, να ζητήσει τις καταστάσεις Ελλήνων καταθετών από την HSBC, με τις διαδικασίες που προβλέπονται για την πάταξη του μαύρου χρήματος.
Μπορεί μ’ αυτή τη διαδικασία να απευθυνθεί η χώρα μας στην Εισαγγελία της Νις, επικαλούμενη ότι μεταξύ των ονομάτων είναι και ΄Ελληνες πολίτες που εμπλέκονται στα σκάνδαλα της Ζήμενς, και κατηγορούνται για διαφθορά.
Ο συντάκτης της λίστας που έλαβε το όνομα του είναι ο 38χρονος Herve Falciani, από το Μονακό, που εργαζόταν από το 2000 στο τμήμα Πληροφορικής στον τομέα της ασφάλειας δεδομένων. Από το 2006, που πήρε προαγωγή και μεταφέρθηκε στα κεντρικά της HSBC στη Γενεύη, ως το 2008 έκλεβε δεδομένα από λογαριασμούς πελατών της τράπεζας. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ο στόχος του ήταν να αποκαλύψει τη φοροδιαφυγή, αλλά, σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, έβγαλε στη αγορά προς πώληση τη λίστα, ζητώντας μεγάλα ποσά. Ήδη την «αγόρασαν» η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία.
Όπως έχει ανακοινωθεί, 9.000 λογαριασμοί ανήκουν σε γάλλους καταθέτες, 7.000 σε Ιταλούς και οι υπόλοιποι 8.000 ανήκουν σε Γερμανούς, Λουξεμβούργιους και Έλληνες. Όπως υποστηρίζουν έγκυρες πηγές, οι «ελληνικοί» λογαριασμοί ανέρχονται σε 1.991!
Στη Γαλλία και στην Ιταλία έχουν αρχίσει έρευνες και ήδη οι Γάλλοι έχουν φθάσει σε μεγάλο κύκλωμα φοροδιαφυγής. Και στην Ιταλία ελέγχονται πολλές υποθέσεις φοροδιαφυγής.
Κύκλοι που έχουν γεύση του μεγέθους των καταθέσεων των 1.991 υποστηρίζουν ότι έτσι και εντοπιστούν, με τα έσοδα που θα προκύψουν, από τον φόρο νομιμοποίησης και την επιστροφή τους στην Ελλάδα, θα καλύπτονταν τα δάνεια που έχει ανάγκη η χώρα.
Το μεγάλο όμως έσοδο για τη χώρα θα προέλθει από τη στιγμή που βεβαιωθεί η εκτίμηση, που στηρίζεται από κάποια στοιχεία, ότι πολλά δισ. των ελλήνων καταθετών στην HSBC είναι προϊόν από μίζες εξοπλισμών και άλλες προμήθειες (Ζήμενς κ.λπ.).
Επαληθεύεται από τα ανωτέρω η ρήση του Πρωθυπουργού πως Λεφτά υπάρχουν! Απομένει στην κυβέρνησή του να τα αναζητήσει και να παύσει να αναζητάει εξοικονόμηση 150 εκατομμυρίων από τις περικοπές των επιδομάτων των πολυτέκνων.

Λεωνίδας Γ. Μαργαρίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου