ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΑΤΡΩΝ

Πάτρα 21-1-2011




Σεβασμιότατο Μητροπολίτη
Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο
Ενταύθα


Σεβασμιότατε,
Ομολογώ ότι ένοιωσα έκπληξη, όταν τελέσατε αγιασμό με την έναρξη της ποδοσφαιρικής περιόδου και φωτογραφηθήκατε με την ομάδα της ΠΑΝΑΧΑΙΚΗΣ και τον ιδιοκτήτη επιχειρηματία συνάδελφό μου κ. Κούγια.
Μεγαλύτερη ήταν η έκπληξη μου όταν σήμερα διάβασα τις δηλώσεις σας για τα επεισόδια, τα θλιβερά γεγονότα όπως τα χαρακτηρίσατε, τα οποία έλαβαν χώραν στο γήπεδο της Παναχαϊκής και εκτός αυτού.
Εκφράζετε την λύπη και τη στενοχώρια σας γι’ αυτά τα γεγονότα τα οποία συνέβησαν όπως λέτε: «Όταν πασχίζωμε να εμψυχώσουμε μια ομάδα η οποία αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα».
Στις δηλώσεις σας σημειώνεται ακόμη πως: «ο αθλητισμός πρέπει να διαπνέεται από ήθος, αξιοπρέπεια και σεβασμό στο ανθρώπινο πρόσωπο. Σε διαφορετική περίπτωση εις ουδέν ωφελεί. Όταν στην αρχή της ποδοσφαιρικής χρονιάς εκλήθην να τελέσω αγιασμό στην Παναχαϊκή, ευχήθηκα να υπάρχη ευγενής άμιλλα και σεβασμός στην ιστορία της Πάτρας και της συγκεκριμένης ομάδας αλλά και του αθλητικού ιδεώδους γενικότερα».
Σεβασμιότατε ασφαλώς δεν γνωρίζατε που πήγατε για αγιασμό και σε τι αποσκοπούν οι δηλώσεις σας.
Θα σας κατατοπίσει όμως ένα κείμενο του Δ/ντή Σύνταξης της εφημερίδας που φιλοξένησε τις δηλώσεις σας στο σημερινό φύλλο, καταχωρημένο στην τελευταία σελίδα του με τίτλο: «Σας αρέσει το ποδό-σφαιρο;»
Γράφει λοιπόν ο Κωνσταντίνος Μάγνης στην εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» μεταξύ άλλων και τα εξής:
«To γήπεδο ,ειδικά, είναι χαρακτηριστικό λιβάδι όπου εδώ και χρόνια φυτρώνουν, θάλλουν, μεταβολίζονται, πολλαπλασιάζονται, μεταδημοτεύουν και ξαναθάλλουν τέτοιες μαργαρίτες. Οι οποίες γελοιοποιούν νόμους, κανονισμούς, αρχές ,συστήματα, δικαστικά όργανα ,αστυνομίες .Την κοινωνία την ίδια.»
Ασφαλώς οι προθέσεις σας Σεβασμιότατε ήταν αγαθές, όμως θα πρεπε να ξέρετε ότι εκεί που πηγαίνατε για αγιασμό δεν ήταν ένα στάδιο αθλουμένων, αλλά μια επιχείρηση θεάματος ενός εξ Αθηνών Επιχειρηματία, ο οποίος πέραν της επιτυχούς ενασχολήσεώς του με τη δικηγορία έχει βάλει στόχο ζωής, να αναβαθμίσει όσες Π.Α.Ε. της επαρχίας είναι στάσιμες βαθμολογικά.
Δεν θεωρώ διόλου κακή την πρόθεση και το εγχείρημα του συναδέλφου μου. Και εγώ είχα αναλάβει στο παρελθόν και επί 21 χρόνια να αναβαθμίσω το Σύλλογο Πολυτέκνων Πατρών και Περιχώρων και σήμερα επιχειρώ να αναβαθμίσω το πολυτεκνικό κίνημα στην ιδιαίτερη πατρίδα μου την Ηλεία.
Όμως Σεβασμιότατε άλλο εθελοντική προσφορά, και άλλο επιδίωξη κερδοσκοπίας, άλλο αθλητισμός και ευγενής άμιλλα και άλλο επιχειρηματικότητα.
Σεβασμιότατε θα πηγαίνατε αλήθεια, να τελέσετε αγιασμό σε ένα οίκο ανοχής στην έναρξη των εργασιών του; Πρόκειται για μια από αρχαιότερες επιχειρήσεις που λειτουργούν με άδεια της πολιτείας και εξυπηρετεί πάγιες και διαρκείς ανάγκες της κοινωνίας μας
Θα κάνατε μήπως δηλώσεις μετά από κάποια επεισόδια που σημειώθηκαν στον οίκο που τελέσατε αγιασμό, εάν κάποιοι έκαναν έκτροπα και δυστροπούσαν στην καταβολή αμοιβών για τις υπηρεσίες που προσφέρθηκαν;
Προσωπικά πιστεύω πως όχι, κι ούτε θα κάνατε δηλώσεις παρόμοιες με τις σημερινές για τα έκτροπα που συνέβησαν στην επιχείρηση του κ. Κούγια που σήμερα, έχει το όνομα «Παναχαϊκή».
Σεβασμιότατε θα πρέπει να καταλάβετε ότι δεν υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ των δύο επιχειρήσεων. Κι όμως αποτολμήσατε και φωτογραφηθήκατε με τον Πρόεδρο της Επιχείρησης, για να δώσετε αίγλη με την παρουσία σας, και όχι προφανώς να πάρετε εσείς αίγλη δίπλα στον επιχειρηματία.
Σεβασμιότατε στο γήπεδο της Παναχαϊκής και σε κάθε γήπεδο στη διάρκεια των «αγώνων» γίνονται τόσες φραστικές σεξουαλικές επιθέσεις κατά μανάδων, αδερφάδων, παικτών, διαιτητών, παραγόντων των αντιμαχομένων ομάδων και ακούγονται τέτοιες ύβρεις που ασφαλώς δεν ακούγονται στις άλλες επιχειρήσεις που προαναφέραμε. Οι μανάδες και οι αδελφές των ποδοσφαιριστών και των παραγόντων των ομάδων καθώς επίσης και αυτό το τίμιο όνομα της Παναγίας και του Κυρίου μας υβρίζονται και διασύρονται από τα απύλωτα αυτά στόματα των «φιλάθλων» .
Πλέον θα πρέπει να αντιληφθείτε ότι οι Π.Α.Ε. τέτοια είναι και η Παναχαϊκή δεν έχουν να κάνουν με ευγενή άμιλλα, με ήθος, με αξιοπρέπεια με σεβασμό στο ανθρώπινο πρόσωπο στο αθλητικό ιδεώδες είναι απλά Ανώνυμες Εταιρείες με σκοπό το κέρδος, είναι πλέον επιχειρήσεις θεάματος.
Κάποτε στα πολύ παλιά χρόνια είχαν οι πόλεις όσο και τα χωριά ποδοσφαιρικές ομάδες όπου οι αθλητές έπαιζαν ποδόσφαιρο (υπήρξα κι εγώ αθλητής) για τη φανέλα. Εάν έχετε μείνει σ’ αυτή την εποχή έχετε ελαφρυντικά . Σήμερα όμως το ποδόσφαιρο έχει άλλη μορφή και άλλα συμφέροντα εξυπηρετεί.
Ίσως είναι ατυχής ο παραλληλισμός μου, γιατί στις επιχειρήσεις που αναφέρθηκα, υπάρχει τάξη, εποπτεία, υγειονομική προστασία, δεν προσβάλλεται η προσωπικότητα κανενός, ούτε με ύβρεις ούτε με βλασφημίες ούτε με ξυλοδαρμούς ούτε με συρράξεις αντιμαχομένων. Σπανίζουν περιπτώσεις μαχαιρωμάτων και δολοφονιών. Ίσως αδικώ αυτές τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών στον ανδρικό πληθυσμό της κοινωνίας μας.
Κάποιος θα πρέπει να σας ενημερώνει περί τίνος πρόκειται κάθε φορά για να αποφεύγετε παρόμοιες ατυχείς περιπτώσεις που εκθέτουν την Εκκλησία.
Έτσι παρέχεται η εντύπωση πως οι ευχές δεν πιάνουν τόπο και δεν έχουν καμιά επίδραση επί των παικτών , των «φιλάθλων» και των παραγόντων της ΠΑΕ οι οποίοι αποδεικνύονται ανεπίδεκτοι συστάσεων, ευχών και παροτρύνσεων.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση και σεβασμό

Λεωνίδας Γ. Μαργαρίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου