ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ

OI TEΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ
Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΑΣ ΠΟΙΗΤΗΣ
ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ
ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ


Η Εταιρεία Λογοτεχνών απέστειλε στις 12 Ιανουαρίου 2011 στον Υπουργό Πολιτισμού κ. Παύλο Γερουλάνο την παρακάτω επιστολή σχετικά με το ζήτημα απαλλοτρίωσης του σπιτιού που γεννήθηκε ο Εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς στην Πάτρα





Αγαπητέ κ. Υπουργέ,

Tην 25η Νοεμβρίου 2009 η Εταιρεία μας μοναδικό σωματείο στην περιοχή μας λογοτεχνών -συγγραφέων-πνευματικών δημιουργών σας απέστειλε επιστολή της με το παρακάτω περιεχόμενο:

«Η πόλη του Πατρέα, είναι η πόλη που γεννήθηκε ο Εθνικός μας ποιητής ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ.

Η πόλη μας διακρίνεται για τη βαθιά θρησκευτικότητα των κατοίκων της . Από αρχαιοτάτων χρόνων σέβονταν και τιμούσε την Παναχαϊδα Αθηνά. Στις μέρες μας τιμά το Πρωτόκλητο των Αποστόλων Ανδρέα και ανήγειρε στη μνήμη του μεγαλοπρεπή Ναό με την συνδρομή των πιστών με τέλος το οποίο συνεισπράτονταν με το λογαριασμό ρεύματος της ΔΕΗ μέχρι πρόσφατα.

Αλλά και τον Εθνικό μας ποιητή τιμά η πόλη μας,
με μια μαρμάρινη προτομή του στα Ψηλά Αλώνια, με ένα χάλκινο Ανδριάντα του στην Πλατεία Νόρμαν ,με μια μαρμάρινη επιγραφή στο σπίτι που γεννήθηκε στην οδό Κορίνθου 241 και με ένα δρόμο που φέρει το όνομα του.

Φέτος συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη γέννηση του.

Η Εταιρεία μας διοργάνωσε για την επέτειο σειρά εκδηλώσεων(16-23 Μαρτίου) όπου αναλύθηκε η σημαντική προσφορά του και προβλήθηκε η αναγκαιότητα μιας τελευταίας τιμής προς αυτόν.

Θεωρούμε επιβεβλημένο, το σπίτι που γεννήθηκε να περιέλθει στο Δημόσιο και να στεγαστεί σ’ αυτό Μουσείο Ενθυμημάτων ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ.

Η υλοποίηση αυτής της πρότασης πέραν του ότι αποτελεί Εθνικό καθήκον ικανοποιεί και την επιθυμία του Ποιητή όπως εκφράστηκε στο ποίημα του«ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΓΕΝΝΉΘΗΚΑ» να επανέλθει συμβολικά η ψυχή του σ’ αυτό.

«Το σπίτι που γεννήθηκα κι ας το πατούν οι ξένοι
στοιχειό, και σαν απάτητο, με ζει και με προσμένει.»

Κύριε Υπουργέ χιλιάδες είναι οι πολίτες που με την υπογραφή τους συντάχθηκαν με την πρότασή να προχωρήσει το Υπουργείο σας στην ικανοποίηση της επιθυμίας του ποιητή αλλά και του συνόλου του Πατραϊκού Λαού.

Με την έκκληση της Εταιρείας μας τάχθηκαν και συνυπέγραφαν το αίτημα πέραν των απλών πολιτών και όλοι οι εκπρόσωποι φορέων της Εκκλησίας και της Πολιτείας.

Επισυνάπτουμε το σχετικό κείμενο έκκλησης των εκπροσώπων φορέων της Εκκλησίας , της Πολιτείας και σημαντικού αριθμού πολιτών.

Κύριε Υπουργέ

Εάν η Πολιτεία λόγω της δυσμενούς οικονομικής καταστάσεως της χώρας αδυνατεί να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση του σπιτιού του Ποιητή ,θα προτείναμε να υιοθετήσει την πρόταση για μια νομοθετική ρύθμιση ανάλογη με εκείνη που προέβλεπε το τέλος υπέρ ανεγέρσεως του νέου Ιερού Ναού του Αγίου Ανδρέου στην πόλη μας με στόχο αυτή τη φορά τη στέγαση του «Αγίου των Γραμμάτων» Κωστή Παλαμά.

Κανένας δεν πρόκειται να δυσανασχετήσει γι’ αυτή την ασήμαντη επιβάρυνση όταν σήμερα καταβάλει υπέρ της Ε.Ρ.Τ σημαντικά ποσά, χωρίς αντίκρισμα .
Θεωρούμε πως όταν υπάρχει πολιτική βούληση όλα είναι δυνατόν να πραγματωθούν.

Με την ελπίδα ότι θα αντιμετωπίσετε το ζήτημα με ανάλογο ενδιαφέρον. Διατελούμε με εξαιρετική τιμή. Για την Εταιρεία Λογοτεχνών .Ο Πρόεδρος Λεωνίδας Γ. Μαργαρίτης.

Κύριε Υπουργέ ατυχώς στην επιστολή μας αυτή δεν υπήρξε ουδεμία απάντηση, λες και απευθύνονταν σε αναρμόδιους και ανεύθυνους. Δεν θεωρούμε ότι απευθυνθήκαμε ούτε σε αναρμόδιο ούτε σε ανεύθυνο.

Στο χρονικό διάστημα που διέρρευσε έχουν συμβεί για τη χώρα μας γεγονότα που μας καθιστούν δέσμιους στους τοκογλύφους του Δ.Ν.Τ. και φυσικά τους δεσμώτες μας ,δεν ενδιαφέρει ούτε η ιστορία μας ούτε οι παραδόσεις μας ούτε η μνήμες μας, ούτε και οι Εθνικοί μας ποιητές. Το μόνο που τους απασχολεί είναι να εισπράξουν σίγουρα και μετά βεβαιότητας τα δανεικά και τους τόκους των δανεικών.

Όμως αγαπητέ μου κ. Υπουργέ, η χώρα μας εάν είναι γνωστή στον πλανήτη είναι γιατί ανέδειξε ένα Πλάτωνα, ένα Αριστοτέλη, ένα Καραθεοδωρή, ένα Παπανικολάου, ένα Σεφέρη ,ένα Ελύτη, ένα Ρίτσο κι ένα Παλαμά, τον υπέροχο Ολυμπιακό ΄Ύμνο του οποίου τραγουδάνε όλοι οι λαοί κάθε τέσσερα χρόνια στην Ελληνική και στις γλώσσες τους.

Οφείλουμε συνεπώς τιμή σ’ αυτούς που δόξασαν και δοξάζουν τη χώρα μας.

Είναι λυπηρό σήμερα που γράφονται αυτές οι γραμμές να διεξάγεται πλειοδοτικός διαγωνισμός στην Αθήνα για την εκποίηση του σπιτιού που πέθανε ο Εθνικός μας βάρδος, στην οδό Περίανδρου
και να υπάρχει αντίστοιχα αγγελία εκποίησης του σπιτιού που γεννήθηκε εδώ στην πόλη μας(οδός Κορίνθου).

Γνωρίζουμε ότι δεν θα λάβουμε απάντηση δεδομένου ότι στην εποχή μας έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία μια επιχείρηση ισοπέδωσης και ομοιογενοποίησης των λαών έτσι ώστε να υπάρξει μια «παγκόσμια κυβέρνηση».

Αυτά που μας απασχολούν εμάς δεν είναι στις προτεραιότητες αυτού του σχεδιασμού, ούτε καν ασχολείται κανείς μ’ αυτά σήμερα.
Εμείς πάντως σας διαβεβαιώνουμε ότι δεν θα παραιτηθούμε από τον αγώνα μας για διατήρηση της ιδιαιτερότητας της πατρίδας μας, του Έθνους μας, των παραδόσεών μας των ηθών και των εθίμων μας, των δοξασιών μας, της πίστης μας και των ελευθέρων δημοκρατικών θεσμών μας.

΄Άλλοι μάλλον ίσως χρειαστούν να αναζητήσουν στέγη. Κι αν ο Παλαμάς και ο κάθε Παλαμάς είναι άστεγος σήμερα, τον έχουν στεγάσει στις καρδιές τους οι πνευματικοί άνθρωποι του τόπου μας και ο λαός μας ολόκληρος.

Σε δύσκολες εποχές για τη χώρα μας και τον Ελληνισμό αυτός ο πνευματικός φάρος του Έθνους παρότρυνε τους νέους μας με τους διαχρονικούς και συνάμα επίκαιρους στίχους του:

Αυτό το λόγο θα σας πω, δεν έχω άλλο κανένα.
« Μεθύστε με τ’ αθάνατο κρασί του Εικοσιένα».

Με κάθε τιμή

Για το Δ.Σ.
Ο πρόεδρος


Λεωνίδας Γ. Μαργαρίτης



Στην επιστολή υπήρξε απάντηση και συνέχεια την οποία παραθέτουμε και έχει ως εξής:
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ& ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Πάτρα 22-03-2011
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΝΕΩΤ. ΜΝΗΜΕΙΩΝ
& ΤΕΧΝ. ΕΡΓΩΝ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΟΣ
Αριθ.Πρ./ΥΠΠΟ/ΥΝΕΜΤΕΔΕ/Φ02/1328

Μαιζώνος 17
262 23 Πάτρα


ΠΡΟΣ: Εταιρεία Λογοτεχνών
Ν. Δ. Ελλάδος
Κανάρη 46
26222 Πάτρα
Πληροφορίες :Κ. Χριστοδούλου
Τηλ.:2610 225-147 ΚΟΙΝ : ΥΠΠΟΤ/ΓΔΑΜΤΕ
Γραφ.κ.Γεν.Διευθύντριας
Καρύτση 12 10561 Αθήνα
ΘΕΜΑ: «Οικία Παλαμά στην Πάτρα»



Απαντώντας στο από 12-01-2011 έγγραφο της Εταιρείας Λογοτεχνών Ν.Δ. Ελλάδος σχετικά με την απαλλοτρίωση της οικίας του Κωστή Παλαμά στην Πάτρα, σας γνωρίζουμε ότι η υπηρεσία μας έχει ήδη διαβιβάσει με το υπ΄αριθ.πρ.ΥΠΠΟ/ΥΝΕΜΤΕΔΕ/Φ02-β/9300/12-1-2009 έγγραφο της στην αρμόδια Δ/νση Απαλλοτριώσεων το θέμα, ώστε να βοηθήσει στο πάγιο αίτημα των Πατρινών και όχι μόνον, για την αξιοποίηση του συγκεκριμένου μνημείου ως Μουσείο Παλαμά και γενικά ως χώρο Πολιτισμού.
΄Οσον αφορά στην υιοθέτηση της πρότασης για μία νέα νομοθετική ρύθμιση ανάλογη εκείνης που προέβλεπε την είσπραξη τέλους υπέρ ανεγέρσεως του Ι.Ν.Αγ. Ανδρέου στην πόλη μας, η υπηρεσία μας είναι αναρμόδια για τη σχετική διαδικασία, αφού αυτή δεν είναι εφικτή για λόγους συγκυρίας, εμπίπτει και συναρμοδιότητα άλλων υπουργείων, υπηρεσιών και φορέων, και ως εκ τούτου θα πρέπει να ενεργήσετε αρμοδίως.

Η Προϊσταμένη της Υπηρεσίας
κ.α.α.
Ιωσήφ Φανουράκης
Αρχιτέκνων-Μηχανικός


ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ

Ζωή Βενετιάδη
Δ.Ε. Η/Υ

΄Αμεση ήταν η απάντηση της Εταιρείας Λογοτεχνών στο παραπάνω έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού:

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ Ν.Δ. ΕΛΛΑΔΟΣ
ΚΑΝΑΡΗ ΑΡΙΘ.46
26222 ΠΑΤΡΑ

Πάτρα 29-3-2011


Αξιότιμο Κύριο
Παύλο Γερουλάνο
Υπουργό Πολιτισμού
ΑΘΗΝΑ



Αγαπητέ κ. Υπουργέ,

Λάβαμε μόλις σήμερα απάντηση στην από 12-1-2011 επιστολή που σας απευθύναμε , μέσω του κηπουρού σας της οδού Μαιζώνος 17 σχετικά με το σημαντικό για την πόλη μας ζήτημα της απαλλοτρίωσης του σπιτιού που γεννήθηκε ο Εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς και της μετατροπής του σε Μουσείο Ενθυμημάτων.
Είναι συγκινητικό το ενδιαφέρον σας όπως εκφράσθηκε από τον κηπουρό σας, για την απόκτηση του σπιτιού που γεννήθηκε ο Εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς τούτο δε προκύπτει από το υπ’ αρίθ.πρ.ΥΠΠΟ/ΥΝΕΜΤΕΔΕ/Φ02-Β/9300/12-1-2009 έγγραφό με το οποίο έχει ήδη διαβιβάσει το αίτημά μας στην αρμοδία Δ/νση Απαλλοτριώσεων ώστε να βοηθήσει, όπως σημειώνει στο πάγιο αίτημα των Πατρινών και όχι μόνον, για την αξιοποίηση του συγκεκριμένου μνημείου ως Μουσείο Παλαμά και γενικά ως χώρο Πολιτισμού.
Θα ήταν όμως καλό να σας ενημερώσει για την απάντηση που έδωσε το Υπουργείο Σας σε ερώτηση τοπικού Βουλευτή την 5ην Ιουλίου 2005 στο Εθνικό Κοινοβούλιο για το ίδιο θέμα εν όψει της Πολιτιστικής του 2006.
Θα θέλαμε με την ευκαιρία να σημειώσετε κ. Υπουργέ ότι παρόμοιες προσπάθειες έχει κάνει κατά καιρούς η Εταιρεία μας πλην όμως το σπίτι που γεννήθηκε ο Εθνικός μας βάρδος συνεχίζουν τα το πατούνε ξένοι!… «…Το σπίτι που γεννήθηκα κι ας το πατούν οι ξένοι, στοιχειό είναι και με προσκαλεί, ψυχή και με προσμένει…»
Ασφαλώς κ. Υπουργέ δεν πρέπει να έχετε ενημερωθεί περί τίνος πρόκειται, ούτε ασφαλώς έχετε λάβει γνώση της υπάρχουσας στα αρχεία του Υπουργείου σας ομόφωνης απόφασης (21-3-2005) του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αχαΐας με την οποία ζητούσε να κινηθεί η διαδικασία απόκτησης από το Ελληνικό Δημόσιο του σπιτιού του Εθνικού Ποιητή προκειμένου να στεγασθεί Μουσείο Ενθυμημάτων ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ.
Ασφαλώς δεν πρέπει να σας ενημέρωσαν ότι στα αρχεία σας υπάρχει υπόμνημα-αίτημα των εκπροσώπων της πόλεως των Πατρών , του Νομού Αχαΐας, της τοπικής Εκκλησίας, των Πρυτανικών Αρχών, των εκπροσώπων των κομμάτων, των βουλευτών, του Γεν. Γραμματέα Περιφέρειας , του Νομάρχη, του Δημάρχου και 3.500 επιστημόνων, καλλιτεχνών, συγγραφέων, δικηγόρων, επαγγελματιών κ.λ.π. πολιτών της πόλεώς μας που επέδειξαν έντονο ενδιαφέρον για το ζήτημα και συνυπέγραψαν το αίτημα της Εταιρείας μας.
Βέβαια άλλα ζητήματα προέχουν, για ποιητές θα μιλάμε τώρα!…
Όμως από ότι πληροφορηθήκαμε από τον τοπικό τύπο (Πελοπόννησος 21-3-11) μόνο για το σκέπαστρο στην σκεπαστή κερκίδα γηπέδου δόθηκαν 450.000.000 δραχμές και σήμερα συζητείται να δοθεί από την Γ.Γ.Α. μέσω ΟΠΑΠ 1,5 εκατομμύρια ευρώ για κάποιες απαλλοτριώσεις προς ανάπλαση του γηπέδου της Π.ΓΕ.
Κατά τα λοιπά, «Αρχαίο πνεύμα αθάνατο Αγνέ Πατέρα!
Του ωραίου, του μεγάλου και τ’ αληθινού…»
Με κάθε τιμή
Για την Εταιρεία Λογοτεχνών

Λεωνίδας Γ. Μαργαρίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου