Χωρίς δίχτυ ασφαλείας στην κρίση

Χωρίς δίχτυ ασφαλείας στην κρίση
Υποχρέωση του κράτους να λάβει γενναία µέτρα προστασίας των ευάλωτων κοινωνικών στρωµάτων
, Του Μάνου Ματσαγγάνη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011 «ΤΑ ΝΕΑ»

Με ή χωρίς Μνηµόνιο, έχουµε µπροστά µας δύσκολα χρόνια. Πολλά ή λίγα; Αυτό δεν το ξέρουµε. Αν τα πράγµατα πάνε καλά, αν αντιδράσουµε δηλαδή δηµιουργικά και συντεταγµένα στην κρίση (µεγάλο «αν»), η πορεία µας θα έχει σχήµα «U». Αν τα πράγµατα δεν πάνε καλά, η πορεία µας θα έχει σχήµα «L». Σε κάθε περίπτωση, το σίγουρο είναι ότι έχουµε µπροστά µας δύσκολα χρόνια.

Το ερώτηµα είναι: πώς αντιµετωπίζουµε τις κοινωνικές συνέπειες της κρίσης;

Ας δούµε τι κάνουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Κατ’ αρχήν, συνηθίζουµε να λέµε και να γράφουµε ότι η κρίση είναι διεθνής, πανευρωπαϊκή κ.λπ. Στην πραγµατικότητα, οι υπόλοιπες 26 χώρες της Ε.Ε. βγήκαν από την ύφεση ήδη από τα µέσατου 2010.

Στις µισές απόαυτές η ανεργία συνεχίζει να αυξάνεται, µε χαµηλότερους όµως ρυθµούς. Η δική µας κρίση είναι βαθύτερη και θα διαρκέσει περισσότερο επειδή είναι διαφορετική.

Οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες λοιπόν βγήκαν ή βγαίνουν από την κρίση.

∆ιέλυσε η κρίση την κοινωνική τους συνοχή; Αυτό ισχυρίζονται, συχνά χαιρέκακα, οι εγχώριοι καταστροφολόγοι και αντιευρωπαϊστές κάθε απόχρωσης. Η πραγµατικότητα δείχνει το αντίθετο: η ανεργία στην Ευρώπη αυξήθηκε πολύ λιγότερο από ό,τι στις ΗΠΑ (όπου η κρίση ήταν το ίδιο έντονη), ενώ η φτώχεια και η ανισότητα έµειναν γενικά αµετάβλητες.

Πώς το πέτυχαν αυτό; Η βασική διαφορά της µεγάλης κρίσης του 1929-31 µε τη µεγάλη ύφεση του 2007-09 είναι ότι τότε δεν υπήρχε κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας άξιο λόγου – ενώ τώρα ναι. Η κρίση ενεργοποιεί τους αυτοµατισµούς του συστήµατος κοι νωνικής προστασίας. Τα ευάλωτα στρώµατα που πλήττονται από αυτήν ανακτούν µέρος των απωλειών µέσω των µηχανισµών εισοδηµατικής στήριξης: επιδόµατα ανεργίας, οικογενειακά επιδόµατα, επιδόµατα κατοικίας, ελάχιστο εγγυηµένο εισόδηµα. Με αυτά και µε αυτά, η κοινωνική δαπάνη στην Ε.Ε. αυξήθηκε σε 30,7% (από 27,5% του ΑΕΠ το 2007). Το ευρωπαϊκό κοινωνικό µοντέλο κάθε άλλο παρά καταρρέει.

Αυτά στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα σπαταλήσαµε 20 χρόνια συζητώντας αν πρέπει ή όχι να βγαίνουν οι µητέρες ανηλίκων στο ∆ηµόσιο στη σύνταξη στα 47. Ετσι επαληθεύτηκε η προ 15ετίας προφητεία του κ. Πολυζωγόπουλου, ότι για να χρεοκοπήσει το σύστηµα κοινωνικής ασφάλισης θα πρέπει πρώτα να χρεοκοπήσει το κράτος. Την ώρα όµως που οι ευνοηµένες οµάδες φώναζαν, οι φτωχές οικογένειες έµεναν χωρίς φωνή. Για τα προβλήµατά τους δεν γίνονταν διαδηλώσεις ούτε επερωτήσεις στη Βουλή. Ετσι αποκτήσαµε το κοινωνικό κράτος που αξίζαµε: γενναιόδωρο µε τους δυνατούς, σκληρό µε τους αδύνατους.

Και τώρα που το χρειαζόµαστε διαπιστώνουµε ότι το κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας είναι διάτρητο. Οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόµενοι που χάνουν τη δουλειά τους έχουν να περιµένουν λίγα πράγµατα από αυτό.

Π.χ. το τακτικό επίδοµα ανεργίας (καλό ως σύστηµα ενίσχυσης της εποχικής απασχόλησης στον τουρισµό και στην ιδιωτική παραπαιδεία) έπειτα από 12 το πολύ µήνες σταµατά – και τότε; Το 2003 είχε θεσµοθετηθεί ένα φιλόδοξο επίδοµα µακροχρόνιας ανεργίας. Εκτοτε όµως ξεχάστηκε. Ο ΟΑΕ∆ που το χορηγεί δεν θεωρεί ότι η ενηµέρωση των πιθανών αποδεκτών για τα δικαιώµατά τους είναι δική του δουλειά. Τα ανέκαθεν αυστηρά εισοδηµατικά κριτήρια δεν αναπροσαρµόστηκαν ποτέ. Αποτέλεσµα: ο αριθµός των δικαιούχων – 733 άτοµα σύµφωνα µε τα τελευταία στοιχεία – δεν φτάνει ούτε το 0,5% των µακροχρόνια ανέργων!

Τα οικογενειακά επιδόµατα για τους περισσότερους µισθωτούς του ιδιωτικού τοµέα φτάνουν τα 8 ευρώ τον µήνα για ένα παιδί, 25 ευρώ για δύο παιδιά. Βέβαια, για τους υπαλλήλους ∆ΕΚΟ, τραπεζών και ∆ηµοσίου τα πράγµατα είναι καλύτερα. Οσο για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους, δέχονται καταιγισµό παροχών: από επιδόµατα πολλαπλάσιας αξίας έως πράσινο φως για µετεγγραφή σε πανεπιστήµιο της Αθήνας, ενώ τελευταία έχουν τεθεί υπό την προστασία του ΛΑΟΣ. Και όµως, η συντριπτική πλειονότητα των φτωχών παιδιών ζει σε οικογένειες µε ένα ή το πολύ δύο παιδιά.

Ενώ στην Ευρώπη τα επιδόµατα κατοικίας βοηθούν τις φτωχές οικογένειες να τα βγάλουν πέρα µε το νοίκι και τα άλλα έξοδα, ιδίως σε εποχές κρίσης, ο ΟΕΚ δεν κατέβαλε καθόλου επίδοµα ενοικίου το 2010 («λόγω κρίσης»). Είδατε να διαµαρτυρήθηκε κανείς;

Οσο για ελάχιστο εγγυηµένο εισόδηµα, ως γνωστόν δεν έχουµε καθόλου – µόνοι εµείς στην Ε.Ε. των 27.

Θα µου πείτε: Και τι περιµένω; Τώρα, εν µέσω Μνηµονίου και κρίσης, να κάνουµε για το κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας όσα δεν κάναµε τα χρόνια των παχιών αγελάδων;

Αυτό ακριβώς περιµένω. Επειδή η κυβέρνησή µας οµνύει στην κοινωνική συνοχή. Επειδή ακόµη και το αµφιλεγόµενο πρόγραµµα άγριων περικοπών που εφαρµόζει η κυβέρνηση Συντηρητικών - Φιλελεύθερων στη Βρετανία περιέχει µέτρα προστασίας των πιο ευάλωτων στρωµάτων.

Και κυρίως επειδή τώρα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόµαστε ένα κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας.

ο Μάνος Ματσαγγάνης διδάσκει Κοινωνική Πολιτική στο οικονοµικό Πανεπιστήµιο αθηνών
Την ώρα που οι ευνοηµένες οµάδες φώναζαν, οι φτωχές οικογένειες έµεναν χωρίς φωνή.
Εχουµε κοινωνικό κράτος γενναιόδωρο µε τους δυνατούς, σκληρό µε τους αδύνατους


Οι απόψεις σας
Θα ήθελα να συστήσω στον κ. Ματσαγγάνη, μια και είναι της άποψης ότι οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι "δέχονται καταιγισμό παροχών" να δεχθεί και αυτός τον καταιγισμό των παροχών προσχωρώντας στην τάξη των πολυτέκνων. Θα είναι ένα έξυπνο βήμα εκ μέρους του. Λυπούμαι που καθηγητής Πανεπιστημίου δεν γνωρίζει την έννοια των λέξεων που χρησιμοποιεί, αφού βαπτίζει "καταιγισμό παροχών" τα ψίχουλα που παίρνουν οι πολύτεκνοι, στην ουσία ως επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων. Δεν περίμενα τόση εμπάθεια από έναν ακαδημαϊκό δάσκαλο. Κρίμα!
Τσακαλίδης Γεώργιος 4/3/2011 15:11
Δεν φτάνει που οι πολιτικοί μας ζουν σε γυάλινους Πύργους και δεν έχουν επαφή με την πραγματική ζωή έχουμε τώρα και τους καθηγητές που νομίζουν ότι οι πολύτεκνοι χάρη στα επιδόματα ζουν με χρυσά κουτάλια!!!
Δεν αντέχω να επιχειρηματολογήσω για να τον πείσω. Δεν θα τον ενδιέφερε κιόλας, νομίζω. Αν όμως θέλει να μάθει την πραγματική εικόνα, όσον αφορά τα επιδόματα αλλά και τα έξοδα που απαιτούνται για να μεγαλώσουν- όχι στα πούπουλα αλλά με αξιοπρέπεια- τα παιδιά των πολυτέκνων ευχαρίστως να τον πληροφορήσω.
Αιδώς κύριε καθηγητά.!
Γαϊτάνας Παναγιώτης 4/3/2011 14:09
Καημένο κράτος πολυτέκνων, γέμισες με δυνατούς πολύτεκνους, κι απ'' την πολλή γενναιοδωρία προς αυτούς τους δυνατούς, επτώχευσες, και δεν μπορείς να θρέψεις τους ελάχιστους υπόλοιπους (μή πολύτεκνους) που σου απέμειναν αδύνατοι.
Ν. Μπακάλης 4/3/2011 00:53
Χωρίς καμία εμπάθεια και με πολύ σεβασμό στο λειτούργημα που εξυπηρετεί ο κ. Ματσαγγάνης θα ήθελα να εκθέσω δυο-τρεις αφελείς απόψεις. Κατ'' αρχάς θα ήθελα να θυμίσω πως η διάσωση της Ελλάδας μέσω μνημονίου ξεκίνησε (και συνεχίζει) μέσω περικοπών στους υπαλλήλους του Δημοσίου. Και ενώ είναι γεγονός πως οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είναι σε πολύ πιο δύσκολη θέση, αναρωτιέμαι μήπως θα ήταν πιο σκόπιμη η αναζήτηση αιτιών κατάρρευσης του Ελληνικού κράτους αλλού (Siemens, Χριστοφοράκοι, Τσοχατζόπουλοι, μίζες δημόσιων έργων, μίζες προμηθειών σε νοσοκομεία, πουλημένος συνδικαλισμός κ.λ.π.). Όσον αφορά τους πολύτεκνους και τον καταιγισμό παροχών προς αυτούς να σας ξεκαθαρίσω το εξής για να μιλάμε συγκεκριμένα και όχι με γενικολογίες που μόνο πολώνουν την κοινωνία. Είμαι πολύτεκνος και η μόνη παροχή που έχω από το κράτος είναι το επίδομα 700€/δίμηνο του ΟΓΑ. Και αυτό θα ήθελα να το συνδέσετε με το αυξημένο κόστος ζωής που καλούμαι να αντιμετωπίσω, γιατί όταν ο γονέας του ενός ή δυο παιδιών μπορεί να φτιάξει μεσημεριανό για την οικογένειά του με ένα πακέτο μακαρόνια εγώ με τα πέντε παιδιά χρειάζομαι δυο τουλάχιστον, όταν εκείνος αποφασίσει να στείλει τα παιδιά του για αγγλικά θα χρειαστεί ένα χ ποσό ενώ εγώ θα χρειαστώ το πενταπλάσιο, και ούτω καθ'' εξής. Για τις μετεγγραφές πολυτέκνων (αν και τα παιδιά μου είναι μικρά ακόμη και δεν έχω ασχοληθεί με το θέμα) έχω διαβάσει πως τα κριτήρια έχουν αυστηροποιηθεί πολύ και δεν είναι πλέον τόσο εύκολο να τις πάρεις. Τέλος θα ήθελα να σας θυμίσω και την πολιτική διαφόρων κρατών της Ευρώπης όσον αφορά την προστασία της οικογένειας (π.χ. Γαλλία) για να καταλάβουμε τη σημασία που έχουν δώσει αυτά τα κράτη στην στήριξη της οικογένειας ως μοχλού ισχυροποίησης του εθνικού χαρακτήρα ενός κράτους και της συνοχής του. Και όλα αυτά όχι τώρα εν μέσω κρίσης αλλά από πολλά χρόνια πριν. Για όλα αυτά, αλλά και γιατί θεωρώ τουλάχιστον άστοχο (αν όχι ύποπτο) να "χωρίζουμε" τους Έλληνες σε ευνοημένους και μη (βολεύει κάτι τέτοιο τις εξουσίες), θεωρώ τις απόψεις σας επιφανειακές και λανθασμένες. Μετά τιμής
ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ 3/3/2011 19:39
Αγαπητέ μου Κύριε,
Θάθελα να γνωρίζω πριν σχολιάσω το άρθρο σας πόσα αδέλφια έχετε και επίσης πόσα παιδιά έχετε αποκτήσει εάν φυσικά είσθε έγγαμος. Προφανώς δεν γνωρίζετε τι ακριβώς συμβαίνει με τους Πολυτέκνους. Δεν γνωρίζετε ίσως τη Συνταγματική προστασία την οποία απολαμβάνουν. Δεν γνωρίζετε ότι είναι εκείνοι που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της άμεσης και έμμεσης φορολογίας. Προφανώς δεν σας απασχολεί διόλου πως τα βγάζουν πέρα σήμερα κυρίως οι πολύτεκνες οικογένειες. Ασφαλώς δεν σας απασχολεί διόλου ότι η χώρα μας σε λίγο θα είναι αγνώριστη, Κάνετε μια βόλτα στην Ομόνοια και στα πέριξ να πάρετε μια πρόγευση. Τα όσα αναφέρετε στο άρθρο σας για τους πολυτέκνους και τη σημαντική προσφορά επιδομάτων και λοιπών παροχών δείχνει μια ρατσιστική αντίληψη για τα πράγματα. Πρέπει να νοιώθετε περήφανος σαν Έλληνας σήμερα με την κατάντια της χώρας και θέλετε να γίνετε ακόμη πιο περήφανος. Μπράβο σας. ΄Η επί το ελληνικότερο Εύγε σας!...
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ 3/3/2011 19:50
Αξιότιμε κύριε εκδότη, θα ήθελα να ενημερώσω το συντάκτη του άρθρου της Πέμπτης 3/3/11 " Χωρίς δίχτυ ασφαλείας στην κρίση" κ. Μάνο Ματσαγγάνη, ότι ο καταιγισμός παροχών δεν αφορά ασφαλώς τους πολύτεκνους και κατά την ταπεινή γνώμη εμού, που δεν διδάσκω Κοινωνική Πολιτική, πολύ κακώς. Η σύζυγός μου παίρνει προς το παρόν 44 ευρώ το μήνα για κάθε ένα από τα τέσσερα παιδιά της. Συνολικά 2118 ευρώ το χρόνο!! Αν ένας πανεπιστημιακός δάσκαλος κρίνει αυτό το ποσό "καταιγισμό παροχών" θα μου επιτρέψετε να το θεωρήσω λαθεμένη ή υπερβολική την κρίση. Εάν βάζετε στο ίδιο τσουβάλι τους κάθε χρώματος βολεμένους φρουρούς των ΔΕΚΟ και τους στυλοβάτες της ζωντάνιας της κοινωνίας πολύτεκνους, τότε θα μου επιτρέψετε να θεωρήσω τα λόγια σας πρόχειρα, τις πληροφορίες σας ανεξέλεγκτες και τις τοποθετήσεις σας αντιεπιστημονικές. Τους τίτλους μας πρέπει να τους υποστηρίζουμε με τα έργα μας κ. Ματσαγγάνη και για την εκτίμηση της εκούσιας προσφοράς των πολύτεκνων στην αρτιότερη επίλυση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας, δεν χωρούν ματσαραγκιές, ούτε ρηχές και ελαφρές αναλύσεις. Οι υπαινιγμοί σας περί της εκ του ΛΑΟΣ υποστήριξης μπορεί απλά να αποδεικνύουν την ελλείπουσα ευαισθησία των υπολοίπων, που αποδεδειγμένα επί αρκετές δεκαετίες βρίσκονται σχεδόν σε διατεταγμένη υπηρεσία αποσάθρωσης του κοινωνικού ιστού και διάλυσης συνολικά του κοινωνικού κράτους. Η πορεία της χώρας μας τα τελευταία χρόνια, η αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων, η συρρίκνωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, η υποχώρηση θεσμών και αξιών υποδεικνύει ότι γίνονται συντονισμένες και στοχευμένες προσπάθειες απορρύθμισης. Σε αυτό το μαύρο τοπίο οι οικογένειες των πολυτέκνων είναι φάρος ελπίδας και προσδοκίας για μελλοντική ανάκαμψη. Μη λιθοβολείτε, λοιπόν, ελαφρά τη καρδία την τάξη αυτή γιατί θα σας βλέπουμε και δικαιολογημένα με καχυποψία, ως προς τις προθέσεις σας.

Γιώργος Π. Διαμάντης- Χημικός εκπαιδευτικός (πολύτεκνος) 3/3/2011 20:10
Κύριε Ματσαγγάνη, διαβάζοντας με προσοχή το άρθρο σας με έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η αναφορά σας προς τους τρίτεκνους και πολύτεκνους. Μιας και διδάσκεται Κοινωνική Πολιτική στο οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα περίμενα από εσάς να είσαστε ενημερωμένος για το καθεστώς τον επιδομάτων και προνομίων των παραπάνω ομάδων που ουδέποτε ήταν ιδιαίτερα αυξημένα αλλά αντιθέτως από τα χαμηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα μπορούσα να σας παραθέσω δεκάδες επιχειρήματα με αποδείξεις για το ανακριβές του κειμένου σας, αλλά θα σας παραπέμψω μόνο στις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια.. Ξέρετε πολύ καλά ότι σας στηρίζω. Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό αυτό που κάνετε, διότι συμβάλετε σε ένα λαό που μπορώ να πω ότι φθίνει. Η συμβολή σας είναι πολύ μεγάλη και άξια προσοχής και υποστήριξης. Γιατί, αν δεν στηρίξουμε εσάς, τι παράδειγμα δίνουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση Τελειώνοντας η αναφορά σας στης οικογένειες των τριτέκνων και πολυτέκνων ήταν το λιγότερο ατυχής...
Κανταρτζής Μιχάλης 3/3/2011 22:27
…Όσο για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους, δέχονται καταιγισμό παροχών: από επιδόματα πολλαπλάσιας αξίας έως πράσινο φως για μετεγγραφή σε πανεπιστήμιο της Αθήνας, ενώ τελευταία έχουν τεθεί υπό την προστασία του ΛΑΟΣ. …
Δεν ξέρω εάν υπάρχει εκ μέρους σας κ. Ματσαγγάνη κάποια εμπάθεια σχετικά με τους πολυτέκνους, πάντως τα σχόλιά σας τα βρίσκω απαράδεκτα. Εκπέμπετε κάποια κακία θα έλεγα. Δεν ξέρω πόσα τέκνα έχετε, ούτε καν εάν έχετε. Έχω πέντε, είμαι μικροπολύτεκνος θα έλεγα, καθώς υπάρχουν και άλλοι που έχουν 8, 10, 15, έχω ακούσει μάλιστα για κάποιον δάσκαλο που έχει 19. Με πέντε τέκνα σε ένα σπίτι υπάρχει μεγάλη πίεση, καθώς επιθυμία μας είναι τα μορφώσουμε και να τους δώσουμε ό,τι είναι καλύτερο. Τα μεγαλώνουμε, δηλαδή, σαν να είναι παιδιά οικογενείας με δύο τέκνα. Δηλαδή, εγώ με τα 5 τέκνα μεγαλώνω τα παιδιά 2,5 οικογενειών, ας πούμε, αφού οι Έλληνες κάνουν από 2 παιδιά ανά οικογένεια. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι η τσέπη μας είναι συνεχώς άδεια, ενώ ο ελεύθερος χρόνος μας είναι μηδαμινός, καθώς δεν υπάρχει βοήθεια από γιαγιάδες και υπηρέτριες. Ας είναι καλά η σύζυγός μου. Τα επιδόματα, που λέτε, είναι για τα 5 ανήλικα τέκνα, περίπου 200 € τον μήνα. Ούτε για ζήτω δεν φτάνουν, όταν καθημερινώς θέλουμε περίπου 4 λίτρα γάλα και δύο φραντζόλες ψωμί, δηλαδή περίπου 150 € μηνιαίως. Εάν νομίζετε ότι μας κάνει χάρη το ελληνικό κράτος δικαίου στο οποίο κατοικούμε, τότε λυπούμαι, αλλά είστε βαθιά νυχτωμένος και δεν θα πρέπει να διδάσκετε κοινωνική πολιτική. Όσο για τις μετεγγραφές, που λέτε, το βρίσκω πολύ δίκαιο να έρχεται το τέκνο του πολυτέκνου κοντά στο σπίτι του, όταν υπάρχει και η ανάλογη σχολή. Δηλαδή, τι θα θέλατε; Να σπείρουμε φοιτητές σε κάθε πόλη; Και ποιος θα τους ζήσει, κύριε; Με τι χρήματα; Να γίνουμε κομμάτια για να σπουδάσουμε τα παιδιά μας; Πόσο περισσότερο κομμάτια κύριε; Δηλώσατε ότι διδάσκετε κοινωνική πολιτική. Τι θα κάνατε, εσείς, εάν σας έδιναν θώκο υπουργικό; Θα καταργούσατε την ελάχιστη κοινωνική πολιτική υπέρ των πολυτέκνων και θα δημιουργούσατε κάποια άλλη ανάλγητη πολιτική; Αυτό θέλετε; Ήδη έχουν αρχίσει κάποια ζόρια, αφού η αγέλαστη υπουργός Παιδείας κατάφερε να εντάξει τις σχολές της Χαλκίδας στην Αττική, με αποτέλεσμα όποιος περάσει στη Χαλκίδα να θεωρείται ότι σπουδάζει στην Αθήνα.
Όσο για το ΛΑΟΣ που λέτε ότι μας έβαλε υπό την προστασία του, δεν το γνωρίζω. Δεν προλαβαίνω να διαβάσω εφημερίδες. Συνήθως ενημερώνομαι διαδικτυακώς. Και ούτε με ενδιαφέρει ποιο κόμμα θα με συντρέξει στις δύσκολες στιγμές μου. Όταν θα γλιστρήσετε και πέσετε κάτω, να προσέξετε πολύ ποιος θα σας δώσει βοήθεια για να σηκωθείτε. Πριν σας δώσει ο πρώτος διαβάτης το χέρι του για να σας βοηθήσει, να τον ρωτήσετε αμέσως εάν ανήκει στο ΛΑΟΣ ή στο ΣΥΡΙΖΑ ή στο ΚΚΕ μην τυχόν και μαγαριστείτε. Από πού θα θέλατε τη βοήθεια, κύριε; Μόνο από το ΠΑΣΟΚ ή την ΝΔ; Δεν ξέρετε ότι οι πολύτεκνοι ζητούν απεγνωσμένα βοήθεια και το μόνο που ακούν είναι λόγια; Και γιατί τόσο μένος για το συγκεκριμένο κόμμα; Βάζετε ταμπέλες και στα κόμματα; Νομίζω δεν αρμόζει αυτό σε κάποιον δημοκράτη, που σέβεται την κρίση του λαού. Είμαι πολιτικοποιημένος και όχι κομματικοποιημένος. Όλα τα κόμματα έχουν εκφράσει κατά καιρούς καλές απόψεις για κάτι, αλλά όχι για όλα. Συνεπώς δεν με αντιπροσωπεύουν. Ωστόσο, τα σέβομαι, και όταν προσφέρονται να με βοηθήσουν δεν λέω όχι.
Πάντως, φαίνεται ότι δεν ψάξατε καλά πριν γράψετε αυτά που γράψατε για τους πολυτέκνους ή δεν σας πληροφόρησαν σωστά. Επειδή δεν μπορώ στα πλαίσια ενός άρθρου να σας γράψω σελίδες επί σελίδων για να σας αλλάξω την ιδέα που έχετε για μας, θα σας συμβούλευα να ενημερωθείτε από τα επίσημα όργανά μας, όπως την ΕΟΠΑ ή το ανώτατο κλιμάκιο, που είναι η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ). Ρωτείστε τους και μάθετε πώς ζουν και πορεύονται οι πολύτεκνοι. Ενδιαφερθείτε για το ανθρώπινον του πράγματος και δείτε πώς θα μπορούσατε να ανασκευάσετε αυτά που είπατε για τους σύγχρονους αυτούς ήρωες, που αναθρέφουν με αυταπάρνηση τόσα παιδιά.


Ιωάννης Κρης 4/3/2011 00:05
"Όσο για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους..."
1. οι πολύτεκνοι ΔΕΝ είναι όλοι κάτοικοι Αθηνών. Παίρνουν μεταγραφή κοντά στο σπίτι τους. Αναλογικά, προφανώς, οι περισσότεροι στην Αθήνα, αφού η μισή Ελλάδα είναι η Αθήνα.
2. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χαρακτηρίσει στο κείμενο στρατηγικής για το Ευρ. Έτος 2010 κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού ως ευπαθή στη φτώχεια κοινωνική ομάδα τις πολύτεκνες οικογένειες. ΔΕΝ το ξέρατε;; Λυπηρό για πανεπιστημιακό δάσκαλο.
3. Ξέρετε το κόστος ανατροφής παιδιού βάσει μελέτης της Ευρ. Επιτροπής; Αν ΔΕΝ το ξέρετε, λυπηρό για δάσκαλο της κοινωνικής πολιτικής. Αυτό το κόστος το συγκρίνετε με τα 44 ευρώ το μήνα που δίνουν στους πολύτεκνους;;;;
4. Αφού οι πολύτεκνοι έχουν τόσα πολλά οφέλη, γιατί είναι όλο και λιγότεροι;; ξέρετε εσείς πολλούς;;;

Με τέτοιους καθηγητές, καλύτερα το παιδί μου να ΜΗΝ σπουδάσει στο ΟΠΑ.
Θανάσης Δημητρόπουλος 4/3/2011 00:14

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου