ΔΗΜΟΣΙΑ EΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟ

ΔΗΜΟΣΙΑ EΠΙΣΤΟΛΗ
ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟ

Αγαπητέ μου κ. Υπουργέ ,

Με ρητή δήλωσή σου στην Βουλή είχες δεσμευθεί ότι η Κυβέρνηση δεν θα θέσει όρια εισοδήματος για τη χορήγηση του επιδόματος στην πολύτεκνη μητέρα και στη μητέρα με τρίτο τέκνο, απέσυρες μάλιστα τις σχετικές διατάξεις του νομοσχεδίου, τις οποίες τόσο η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, όσο και πληθώρα αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας είχαν χαρακτηρίσει αντισυνταγματικές. Προέβης επίσης με το άρθρο 43 του Ν. 3918/2011σε περικοπές του επιδόματος της πολύτεκνης μητέρας, έτσι που εκείνη που έχει ένα παιδί ηλικίας κάτω των 23 ετών λαμβάνει πλέον ως επίδομα μόνο το ποσό των 44 ευρώ το μήνα.

Ενώ δεν έχει σβήσει ακόμη η ηχώ των λόγων σου κι έρχεται χωρίς βεβαίως να έχει αρμοδιότητα, η Υπουργός Εργασίας κ. Λούκα Κατσέλη δηλώνοντας πομπωδώς υπερκαλύπτοντας σε, ότι: «Στα επιδόματα για τρίτεκνους ή πολύτεκνους θα μπουν εισοδηματικά κριτήρια, γιατί πιστεύουμε ότι είναι άδικο ένας τρίτεκνος ή πολύτεκνος, ο οποίος έχει υψηλό εισόδημα και μεγάλα περιουσιακά στοιχεία, να παίρνει και ένα επίδομα, όταν άλλοι που το έχουν περισσότερο ανάγκη δεν μπορούν να το πάρουν. Άρα θα γίνουν κάποιες ανακατατάξεις, θα υπάρξει εξορθολογισμός, αλλά ειδικά τα επιδόματα ανεργίας δεν μπορούν να κοπούν, διότι είναι ανταποδοτικά»!!!

Αναγγέλλει, λοιπόν, η κ. Υπουργός ότι «θα μπουν εισοδηματικά κριτήρια» στα πολυτεκνικά επιδόματα των 44 ευρώ !... γράφοντας στα παλαιά της υποδήματα την έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας αγνοώντας ότι τα πολυτεκνικά επιδόματα έχουν «το χαρακτήρα κινήτρου προς τους νέους γονείς για τη δημιουργία πολυτέκνων οικογενειών, με στόχο την αντιμετώπιση του οξέος δημογραφικού προβλήματος της Χώρας», όπως επανειλημμένα έχει αποφανθεί το Σ.τ.Ε. και δεν τους χορηγείται «γιατί έχουν ανάγκη» ούτε ως «κοινωνικό επίδομα».

Βέβαια αγαπητέ μου κ. Υπουργέ δεν έχει κάποια ανησυχία η κ. Υπουργός Εργασίας για το ότι η χώρα μας είναι σήμερα η τρίτη πλέον γερασμένη χώρα του κόσμου και σε λίγο θα είναι μια χώρα εξαθλιωμένων γερόντων. Δεν μας εξηγεί επίσης ,γιατί η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001, όχι μόνο διατήρησε τη διάταξη του άρθρου 21 παρ. 2, που προβλέπει: «πολύτεκνες οικογένειες... έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το Κράτος», αλλά προχώρησε ένα βήμα ακόμη και θέσπισε με την παρ. 5 του ίδιου άρθρου:πως «Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής, καθώς και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αποτελεί υποχρέωση του Κράτους».

Καταλήγει μάλιστα η κ. Υπουργός λέγοντας ότι : «άλλοι που το έχουν περισσότερο ανάγκη δεν μπορούν να το πάρουν». Δεν μας λέει, όμως, «αυτοί οι άλλοι» για ποιο λόγο δεν μπορούν να πάρουν το πολυτεκνικό επίδομα, όταν στη θέλησή τους και μόνο είναι να το πάρουν, αποκτώντας τέταρτο παιδί;

Ακόμη η κ. Υπουργός Εργασίας αναγγέλλει ότι «ειδικά τα επιδόματα ανεργίας δεν μπορούν να κοπούν, διότι είναι ανταποδοτικά» και το λέει αυτό, όταν ρητώς στο κείμενο του μνημονίου, αναφέρεται σε «επιδόματα ανεργίας με εισοδηματικά κριτήρια με στόχο την εξοικονόμηση 500 εκατομμυρίων ευρώ»!! Προφανώς η κ. Υπουργός δεν διστάζει να λέγει αναλήθειες και να εκτίθεται. Το περίεργο, όμως, είναι ότι αξιώνει απαραδέκτως εισοδηματικά κριτήρια για τα 44 ευρώ της πολύτεκνης μητέρας και όχι για το ασυγκρίτως πολλαπλάσιο ποσό των επιδομάτων ανεργίας!!!

Έχει, όμως, και συνέχεια η άκρως αποκαλυπτική των προθέσεών της αντιπολυτεκνική τακτική , όπου με το σχέδιο νόμου: «Για τη θεσμοθέτηση της Κοινωνικής Οικονομίας και Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας», στις «Ειδικές Ομάδες πληθυσμού» κατατάσσει τις «ομάδες εκείνες , οι οποίες βρίσκονται σε μειονεκτική θέση ως προς την ομαλή ένταξή τους στην αγορά εργασίας από οικονομικά, κοινωνικά και πολιτισμικά αίτια. Σε αυτές κατατάσσει τους άνεργους νέους, τους άνεργους άνω των 50 ετών, τις γυναίκες άνεργες , τους αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών.... και τους μετανάστες». Ενώ, λοιπόν, σ’ αυτές τις «Ειδικές Ομάδες Πληθυσμού» κατατάσσει: «τους αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών... και τους μετανάστες», αγνοεί συνειδητά και από καθαρά αντιπολυτεκνική διάθεση «τους αρχηγούς των πολυμελών (πολυτέκνων) οικογενειών». Αδιανόητη θέση για Ελληνίδα Υπουργό Εργασίας και μάλιστα Σοσιαλιστικής Κυβέρνησης.

Αντί η, κ. Υπουργός Εργασίας, να φροντίσει για τον περιορισμό της ανεργίας, που έχει λάβει εφιαλτικές διαστάσεις και μαστίζει την Ελληνική οικογένεια , το μόνο που την ενδιαφέρει είναι το πώς θα πλήξει τους πολυτέκνους. Ίσως να έχει την αντίληψη ότι οι πολύτεκνοι, λόγω των πολλών παιδιών τους, ανήκουν στην κατηγορία των «εχόντων και κατεχόντων». Φαίνεται πως η κ. Υπουργός ενοχλείται από τις φωνές των παιδιών…Όμως εσείς κ. Υπουργέ, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και γνώστης της πάγιας πλέον Νομολογίας του Σ.τ.Ε. γύρω από τη θέσπιση οικονομικών κριτηρίων για την χορήγηση των επιδομάτων πολυτέκνων, δεν θα στείλετε για δεύτερη φορά τις πολύτεκνες μητέρες στα Δικαστήρια για να διεκδικήσουν και πάλιν αναδρομικά τα ποσά των επιδομάτων που στερήθηκαν εξ αιτίας ενδεχομένως της θέσπισης οικονομικών κριτηρίων.
Δεν θεωρούμε πως θα διαπράξετε εσείς ένα παρόμοιο σφάλμα επαναλαμβάνοντας το σφάλμα της Κυβερνήσεως Σημίτη!...
Πάτρα 31 Μαρτίου 2011
Με κάθε τιμή

ΛΕΩΝΙΔΑΣ Γ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου