Σε προσφώνησή της στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια μετά την πρώτη εκλογή του η τότε Πρόεδρος της Βουλής Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη είπε μεταξύ άλλων και τα εξής προφητικά:
«…Αναλαμβάνετε κύριε Πρόεδρε ,την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας για μια πενταετία όπου θα σημειωθούν σημαντικά γεγονότα και εξελίξεις. Η Ευρωπαϊκή ενοποίηση θα προωθηθεί με την ψήφιση ενδεχομένως και της Συνταγματικής Συνθήκης, τα εθνικά σύνορα και ένα μέρος της Εθνικής κυριαρχίας θα περιορισθούν χάριν της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας στη διευρυμένη Ευρώπη. Τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη θα υποστούν μεταβολές καθώς θα μπορούν να προστατεύονται, αλλά και να παραβιάζονται από αρχές και εξουσίες πέραν των γνωστών και καθιερωμένων και πάντως η Δημοκρατία θα συναντήσει προκλήσεις και θα δοκιμασθεί από ενδεχόμενες νέες μορφές διακυβέρνησης..» Ομολογώ ότι όταν άκουσα τα όσα είπε τότε, έμεινα άναυδος και προβληματισμένος.
Είναι βέβαιο πως όταν ένα κράτος συμμετέχει εθελούσια σε μια μεγαλύτερη συμμαχία , όπως η Ευρωπαϊκή ΄Ένωση, ή το ΝΑΤΟ είναι ευνόητο πως θα περιορίσει σε κάποιο βαθμό την Εθνική κυριαρχία του.
΄Όμως προβληματισμός μου γεννιέται με τα όσα είπε για πιθανότητα περιορισμού των Εθνικών συνόρων.
΄Ήταν κάτι που εξέπλησσε. Η πρόεδρος της Βουλής ούτε λίγο ούτε πολύ, προέβλεπε συρρίκνωση του Εθνικού χώρου και αλλαγή των συνόρων. Συνεπώς πρέπει να είμαστε προϊδεασμένοι και υποψιασμένοι ότι μας περίμεναν περιπέτειες.
Ποίες αλήθεια, πληροφορίες είχε η πρόεδρος της Βουλής ; Από ποία στοιχεία έβγάζε τους χρησμούς της και τις προφητείες της περί περιορισμού των συνόρων μας; και γιατί δεν είδαμε να αντιδρά κανείς σ’ όλα αυτά τότε ;
Είπε πως θα δοκιμασθεί η χώρα μας από ενδεχόμενες νέες μορφές διακυβέρνησης, τι άραγε εννοούσε; ποία θα είναι η ενδεχόμενη νέα μορφή διακυβέρνησης; θα έχουμε άλλου τύπου δημοκρατία; ή δεν θα έχουμε καν δημοκρατία;
Τότε κανείς από τους αρχηγούς των κομμάτων ούτε και βουλευτής ζήτησε διευκρινήσεις για τα όσα ανησυχητικά ακούστηκαν.
Από την εποχή των διεκδικήσεων (Βόρειος Ήπειρος- κατεχόμενη Κύπρος) φθάσαμε στην εποχή « δεν διεκδικούμε τίποτε , δεν παραχωρούμε τίποτα» και τώρα στην προφητική διαπίστωση ότι θα περιορισθούν τα σύνορά μας χάριν της ειρήνης…
Αν θα μπορούσαν να τα ακούσουν οι νεκροί της προάσπισης της Εθνικής μας ανεξαρτησίας του 21 του 12 και του 40-44 θα γελούσαν ειρωνικότατα για τα χάλια μας.
Η εξωτερική πολιτική ασκείται από την εκάστοτε Κυβέρνηση όμως στα όσα ακούσθηκαν τότε από το στόμα της Προέδρου της Βουλής δεν αποδοκιμάσθηκαν από την τότε Κυβέρνηση.
Η έλλειψη αντίδρασης μας έδωσε την αίσθηση ότι εγκαινιάσθηκε μια νέα πολιτική, σύμφωνα με την οποία κάτι θα θυσιάσουμε για να εξασφαλίσουμε την ειρήνη και την ευημερία μας.
Ένας συμπολίτης δικηγόρος κατέθεσε για όσα ελέχθησαν μηνυτήριο αναφορά για εσχάτη προδοσία. Η μήνυσή του μετά από διάφορες διαδρομές σε γραφεία Εισαγγελέων και ανακριτών κατέληξε στο αρχείο.
Μας προβληματίζει η όλη διαδικασία αλλά και το γεγονός ότι τα όσα ειπώθηκαν θεωρήθηκαν πως καλώς ειπώθηκαν…
΄Έχουν σχέση αυτές οι δηλώσεις με διεκδικήσεις των Τσάμηδων στη Θεσπρωτία; των Τούρκων στη Θράκη και το Αιγαίο; Η τότε Κυβέρνηση και η σημερινή έχει υποχρέωση να ενημερώσει το λαό μας υπεύθυνα και να καταδικάσει τις φοβικές πληροφορίες και τις κινδυνολογίες που αποδυναμώνουν το μέτωπο προάσπισης της Εθνικής μας κυριαρχίας.
Δεν έχει κανένας δικαίωμα να δημιουργεί γκρίζες ζώνες στις ψυχές των Ελλήνων και στον εδαφικό, θαλάσσιο και εναέριο εθνικό μας χώρο ούτε πολύ περισσότερο μειωμένο ηθικό στην υπεράσπιση των δικαίων μας.
Σήμερα με μια οικονομία στο χείλος της χρεοκοπίας αισιοδοξούμε να μην επαληθευθούν οι προφητείες Μπενάκη. Οφείλουμε ως λαός και ως Έθνος να αναζητήσουμε τους ενόχους της εσχάτης μας ταπείνωσης και να θυσιάσουμε «την
Ιφιγένεια των Αχαιών»… τη διασπάθιση του δημοσίου πλούτου, να οπλιστούμε με ομόνοια και συνεννόηση για να πορευθούμε σε μια ασφαλή πορεία εξόδου προς την οικονομική απελευθέρωση.
Η Κυβέρνηση εκ καθήκοντος είναι υποχρεωμένη να ξεκαθαρίσει το τοπίο της εξωτερικής μας πολιτικής και να προχωρήσει σε λύσεις στα ζητήματα που εκκρεμούν και εν γένει να πράξει ότι είναι αναγκαίο για την ασφάλεια των συνόρων μας.
Όσοι υπονομεύουν την οικονομία μας και απεργάζονται λύσεις συρρίκνωσης της εδαφικής και Εθνικής μας Κυριαρχίας θα πρέπει να λάβουν την απάντηση που τους αρμόζει.
Τα μισόλογα, οι υποβολιμαίες πληροφορίες και οι προφητείες κάθε Κασσάνδρας θα πρέπει να λάβουν τέλος. Η ειρήνη οικοδομείται με υπεύθυνη πληροφόρηση ,με γνώση των ζητημάτων που απασχολούν τη χώρα με ενότητα χωρίς διασπάσεις και διαχωρισμούς σε φοβισμένους διαλλακτικούς και σε ανένδοτους υπερπατριώτες.
Η ειρήνη δεν παζαρεύεται με αντίτιμο την ανελευθερία και την ευημερία. Κι αυτό θα πρέπει να το κατανοήσουν οι πάντες όσο γίνεται πιο έγκαιρα.
Λεωνίδας Γ. Μαργαρίτης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου