ΤΟ ΓΕΥΜΑ ΠΟΥ ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΕ !…

(Mιά πρόταση στο Μητροπολίτη Πατρών)

Στο σημερινό φύλλο τοπικής εφημερίδας διάβασα με έκπληξη την εξής είδηση: «Αναβάλλεται η δεξίωση του Αγίου Ανδρέα στο Δημαρχείο».
Αναρωτήθηκα επηρεασμένος από την δικαστηριακή πρακτική αλλά και τη σημασία και το νόημα της λέξης «αναβάλλεται»: Για πότε ανεβλήθη η δεξίωση;
΄Όταν όμως διάβασα το περιεχόμενο του ρεπορτάζ διαπίστωσα ότι δεν πρόκειται περί αναβολής αλλά περί ματαιώσεως και φυσικά δεν πρόκειται περί δεξιώσεως αλλά περί του καθιερωμένου εθιμικά γεύματος που παραθέτει ο οικοδεσπότης της πόλεως των Πατρών στους επίσημα προσκεκλημένους στην γιορτή του Πολιούχου , Πρωτοκλήτου Αγίου Ανδρέου.
Δυστυχώς πέραν της χειραγώγησης την οποία έχουν σαν στόχο του λαού ,τα μέσα ενημέρωσης διαπιστώνει κανείς ότι ή οι συντάκτες τους ή είναι αγράμματοι ή σκόπιμα θέλουν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη.
Προσωπικά δεν δέχομαι την πρώτη εκδοχή.
Τα τελευταία χρόνια είναι εμφανής η εφαρμογή της δεύτερης εκδοχής μιας μεθόδου που συστηματικά επικρατεί στον ημερήσιο αλλά και περιοδικό τύπο
Με λύπη διαπιστώνω ότι τα Μ.Μ.Ε. έχουν καταστεί μέσα αποπροσανατολισμού και χειραγώγησης της κοινής γνώμης. Δεν αποτελούν πλέον μέσα διακίνησης ιδεών ,ανταλλαγής απόψεων και μετάδοσης πληροφοριών που είναι αναγκαίες να δοθούν στο λαό για την ορθή και έγκυρη πληροφόρηση.
Όμως αν και θα μπορούσε κάποιος να μου απαντήσει για το ζήτημα της ματαίωσης του γεύματος, με μια λαϊκή παροιμία «από την πίτα που δεν τρως τι σε μέλει αν καεί» σαν απλός πολίτης αυτής της πόλεως θα επιχειρήσω μια ανάλυση των λόγων ματαίωσης και να διατυπώσω μια πρόταση.
Κι εγώ ως Δημοτικός Σύμβουλος Πατρέων είχα λάβει μέρος στο επίσημο εόρτιο γεύμα στις γιορτές του Πρωτοκλήτου. Ως Νομαρχιακός Σύμβουλος όπως και όλοι οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι δεν προσκλήθηκαν ποτέ στο γεύμα . Αυτό βέβαια είναι μια άλλη υπόθεση.
Ο κ. Δήμαρχος επικαλείται μέτρα λιτότητας και οικονομική αδυναμία να προσφέρει στους καλεσμένους του και στους εκπροσώπους του λαού ένα γεύμα που συνήθως και ο πλέον πτωχός οικογενειάρχης προσφέρει στους φίλους επισκέπτες- προσκυνητές στο πανηγύρι του χωριού του.
Στον κ. Δήμαρχο Πατρέων δεν μπορεί κανείς να αποδώσει τον χαρακτηρισμό «αφιλόξενος» ,γιατί στη διάρκεια της θητείας του φιλοξένησε πολλούς επίσημους, ανεπίσημους επισκέπτες, προσκεκλημένους , απρόσκλητους , κοντινούς , μακρινούς και διέθεσε πολλές χιλιάδες ευρώ για γεύματα και μυστικά ή φανερά δείπνα.
Δεν μπορούμε λοιπόν να τον χαρακτηρίσουμε αφιλόξενο.
Στην επίκληση οικονομικών λόγων και πάλι δεν μπορούμε να του αποδώσουμε τον χαρακτηρισμό «τσιγκούνης».Και τούτο γιατί προσφάτως και μάλιστα μετά Δ.Ν.Τ.(όπως λέμε μ.Χ)διέθεσε σεβαστό ποσό από τα ταμεία του Δήμου για την διοργάνωση αγώνων αυτοκινήτων και μοτοσικλετών εντός της πόλεως . Συνεπώς δεν μας πείθει ότι ματαίωσε το επίσημο γεύμα στη γιορτή του πολιούχου χάριν οικονομίας .
Ο κ. Δήμαρχος λίγο προ των εκλογών την ανάγκην φιλοτιμία ποιούμενος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να κατέλθει ως υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές και ότι αυτό αποτελούσε προσωπική του επιλογή. Όμως και πάλιν η δήλωση αυτή δεν μας πείθει, αν ανατρέξει κανείς σε δηλώσεις του παρελθόντος.
Έλαβε προφανώς το μήνυμα πως είναι καιρός να ελευθερώσει το θρόνο του χάριν ενός νέου εκλεκτού. Αυτό βέβαια δεν άρεσε στον κ. Δήμαρχο και από τότε εμφανίζεται σφόδρα ενοχλημένος και θυμωμένος.
Σαν απλός πολίτης αυτή την άποψη έχω αποκομίσει και αυτή διατυπώνω ευθαρσώς, όπως πάντα. Πίσω από τα ψεύτικα χαμόγελα , τις προσποιητές χειραψίες και τα σταυρωτά φιλιά, υπάρχει ο θυμός ο οποίος ανεξέλεγκτα πότε-πότε ξεπετάγεται και αιφνιδιάζει.
΄Έχουμε συνεπώς σήμερα ένα σφόδρα θυμωμένο Δήμαρχο. Πως είναι άλλωστε δυνατόν ένας θυμωμένος να συνφάγει με ανθρώπους που τον εξοστράκισαν από την τοπική πολιτική σκηνή; Και έχει απόλυτα δίκιο εάν τον κρίνουμε με ανθρώπινα μέτρα και σταθμά. ΄Όμως ο κ. Φούρας δεν είναι ένας απλός πολίτης που θύμωσε και δεν δέχεται να φάει μαζί μας. Είναι ο πρώτος πολίτης της πόλεως και ως τέτοιος δεν έχει δικαίωμα ο θυμός του, να επηρεάζει τα ήθη και τα έθιμα του τόπου, τις τοπικές παραδόσεις και να προσβάλει το θρησκευτικό συναίσθημα των πιστών οι οποίοι στην πράξη του βλέπουν την εκ μέρους του υποβάθμιση της γιορτής προς τιμήν του Πρωτοκλήτου για λίγα «ψωροχιλιάρικα». Δεν είναι δυνατό μια πόλη να άγεται και να φέρεται από το θυμό του «Αχιλλέως»
Ο κ. Δήμαρχος Πατρέων ολοκληρώνει τη θητεία του επισφραγίζοντας την με μια προσβολή προς το λαό που τον ψήφισε και τον ανέχθηκε τέσσερα χρόνια.
Τέλος, μια πρόταση προς τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πατρών κ. κ .Χρυσόστομο, ο οποίος έχει αποδείξει με την εν γένει πολιτεία του, σεβασμό στα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις του λαού μας.
Σεβασμιότατε ,το γεύμα προς τιμήν των προσκεκλημένων και των εκπροσώπων του Λαού θα πρέπει να γίνει. Αποτελεί μια παράδοση της πόλεως και της Εκκλησίας των Πατρών που δεν πρέπει να διακοπεί. Μπορεί στις μέρες μας να έχουμε οικονομικό πόλεμο, μπορεί να έχουμε εχθρική οικονομική κατοχή όμως δεν πρέπει να παραδώσουμε τα ιερά μας και τις παραδόσεις μας «τοις κυσί».
Προτείνω το καθιερωμένο γεύμα να αναλάβει το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου. Άλλως η Ιερά Μητρόπολη Πατρών.
Είσθε ένας άνθρωπος με ευρύτητα πνεύματος νοιώθετε και είστε κοντά στον πιστό, τιμήστε και τους εκπροσώπους του μια και ορισμένοι εξ αυτών τον περιφρονούν και τον εμπαίζουν ισχυριζόμενο παιδαριώδη κάθε φορά αιτιολογίες.
Τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις του Έθνους, του τόπου, της Εκκλησίας και εν γένει του Λαού μας είναι αδιαπραγμάτευτα και δεν πρέπει να εκποιηθούν στο βωμό των δήθεν περιστολών της οικονομίας και της προσπάθειας οικονομικής ανόρθωσης της χώρας.
Η γίδα όπως λένε στο χωριό μου δεν κουτσάθηκε από το κέρατο!…
Λεωνίδας Γ. Μαργαρίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου