ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑ

ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ
ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ
ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚOΤΗΤΑ

Έλαβα και παραθέτω ασχολίαστη μια επιστολή που έλαβα από φίλο μου ομογενή καθηγητή του Πολυτεχνείου του Μονάχου, ο οποίος σχολιάζει την Ελληνική πραγματικότητα που ζούμε, απότοκος της οποίας είναι και η ηθική και οικονομική χρεοκοπία της χώρας μας.



Μόναχο, Νοέμβρης 2010


Αγαπητέ Λεωνίδα,

τι σκοτώνεσαι να γράφεις και να ξαναγράφεις . Έκανες μήνυση στην εισαγγελία Πατρών για τα Ζητιανόπαιδα. Λοιπόν τι έγινε; Πέρασε ένας χρόνος και δεν κάνανε τίποτα γιατί βαριόνται να δουλέψουν. Λοιπόν τι ζητάς; Δεν έχεις καταλάβει ότι αυτό δεν είναι κράτος; Όσο ιδεολογικές και ενάρετες κι΄ αν είναι οι προθέσεις σου, είναι αργά να αλλάξεις κάτι.

Είναι αργά, γιατί το κράτος δεν νοιάστηκε ποτέ στα σχολεία, στις οικογένειες και με την βοήθεια των τηλεοράσεων να δώσει αγωγή στους πολίτες του. Όσο σκληρά και αν ακούγεται: Οι Έλληνες είναι, στο μέγιστο μέρος, ανάγωγοι…
Δεν αισθάνονται ευθύνη για τον συμπολίτη τους.
Δεν αισθάνονται ευθύνη για το σύνολον.
Δεν αισθάνονται ευθύνη για τον εργοδότη τους.
Στη δουλειά τους κοιτάνε, πώς να την σκαπουλάρουν.
Δεν έχουν στη αίσθηση του περιβάλλοντος.
Δεν έχουν ηθικές αξίες. Κοιτάνε μόνο τον εαυτό τους. Αν δίνουν ένα προσδοκούν να πάρουν δέκα.
Είναι ψεύτες και κοιτάνε, πώς να ρίξουν τον άλλον.

Εδώ και 2.400 χρόνια έγραψε ο Αριστοτέλης την «ΝΙΚΟΜΑΧΙΚΗ ΗΘΙΚΗ» για τον γιο του Νικόμαχο. Ένα μεγαλούργημα με το οποίο καταπιάστηκα κατά καιρούς δέκα χρόνια, κάνοντας και πολλές διαλέξεις τόσο στα Γερμανικά όσο και στα Ελληνικά. Διδάσκεται η Νικομαχική Ηθική στα σχολεία της Ελλάδας; Όχι, γιατί αυτοί που λέγονται Έλληνες, δεν είναι Έλληνες είναι κάτι άλλο: Είναι Σλάβοι, Αλβανοί, Τούρκοι και έχουν μόνο μία αμυδρά και συγκεχυμένη ιδέα ποιος ήταν ο Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός. Μετά ήρθε μια Εβραϊκή Ηθική, κατά παρασάγγες κατώτερη της Ελληνικής και δυστυχώς εκπόρθησε την μεγάλη παράδοση. Και αυτή η ονομαζόμενη Ορθόδοξος Θρησκεία νανουρίζεται σε μια ακαταλαβίστικη αρχαΐζουσα Ελληνική διάλεκτο του 70 μ.Χ. γιατί δεν έχουν ούτε εδώ όρεξη να δουλέψουν και να φτιάξουν την Λειτουργία έτσι ώστε να την καταλαβαίνει ο κοσμάκης. Στις τελευταίες Λειτουργίες που πήγα, ούτε εγώ, που τουλάχιστον ξέρω μερικά αρχαία Ελληνικά, δεν μπόρεσα να βγάλω νόημα στα περισσότερα μέρη. Το δε Ευαγγέλιο ήταν μια καταστροφή. Μουρμούρισε, μουρμούρισε και μετά μπήκε μέσα στο Ιερό. Καμία ανάλυση, κανένα δίδαγμα…Μήπως κατάλαβε και αυτός τι διάβαζε;
Αυτό το ονομάζει ο κατεστραμμένος ελληνικός λαός «Θρησκεία»…! Μήπως είναι και οι ονομαζόμενοι Παπάδες μορφωμένοι;
Ένα αντιπαράδειγμα: Εδώ για να γίνεις Παπάς πρέπει να σπουδάσεις 5 χρόνια στο πανεπιστήμιο και η σπουδή αυτή περιέχει ένα πλήθος μαθημάτων συμπεριλαμβανομένης και της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας και Ηθικής.
Άσε λοιπόν τους Ορθόδοξους Παπάδες να μουρμουρίζουν… και «Κλάσας ο Χριστός τον άρτον…» να λέει η γραία ; «Προσκυνώ την πορδούλα σου Χριστέ μου..!». Τόσο πολύ ξένη έγινε αυτή η θρησκεία στους τωρινούς ανθρώπους. Και δεν νοιάζονται να κάνουν μια αναπροσαρμογή, γιατί αυτό προϋποθέτει εργασία, και έχουν ένα σωρό επιχειρήματα γιατί δεν το κάνουν. Αλλά ο τεμπέλης πάντα κάτι βρίσκει για να μη δουλεύει…

Λοιπόν τι περιμένεις μ’ ένα τέτοιο κράτος, που δεν νοιάζεται για τίποτα και έχει παραμελήσει και την μόρφωση. Μεγάλο έγκλημα.

Εδώ έφερα μόνο μερικά παραδείγματα. Πώς λοιπόν με ένα τέτοιο όχλο γαϊδουροποιημένων και εντελώς ανάγωγων να φτιάξεις κράτος;
Γι αυτό πάνε όλα κατά διαόλου. Το κράτος έγινε ένας απέραντος σκουπιδότοπος γιατί δεν παραπονιούνται οι πολίτες, αφού δεν έμαθαν στις οικογένειες και στα σχολεία να βλέπουν το καθαρό (συνάμα και υγιεινό) και αισθητικό. Στις υπηρεσίες βαριόνται που ζουν. Πώς να δουλέψουν σωστά και επί πλέον ν’ απαντούν σε γράμματα….Δεν αισθάνονται καμία ευθύνη, τι γράφει και παραπονιέται ο άλφα, ο βήτα ή ο κος Δικηγόρος Μαργαρίτης. Στα αρχ….. τους (ή αν θηλυκά στα αιδ…. τους..). Βγάλε λοιπόν συμπέρασμα.

Λεωνίδα, άδικα σκοτώνεσαι…

Φιλικά
Δημήτρης Βασιλάκης






Tzina Pantzaridou σε γενικές γραμμές είναι αντικειμενικό, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η γενίκευση γίνεται αποδεκτή ως προς την χρησιμότητά της. Με σεβασμό.

Rika Dakou Φαίνεται υπερβολικό! Μήπως όμως λέει ΑΛΗΘΕΙΕΣ?????

Tzina Pantzaridou καλημέρα ρίκα, δεν το αρνείται κανείς αυτό θα ήταν παράλογο, απλά δεν θα ήθελα να μπω στην λογική του μηδενισμού, τότε δεν θα έχουμε στόχους, ελπίδα.

Rika Dakou ΔΕΝ μηδενίζω Τζίνα...Βάζω στόχους...Οι περισσότεροι όμως κουράζονται να βρίσκουν μπροστά τους... αδιάφορους...εαυτούληδες...κ.τ.λ. ΟΜΟΡΦΗ ΜΕΡΑ ΕΥΧΟΜΑΙ!

Leonidas Margaritis Είναι γεγονός ότι πάντα είναι πικριές οι αλήθειες και όχι μόνο δσυκολευόμαστε να τις αποδεχθούμε γιατί μας πονάνε αλλά θεωρούμε αυτόν που μας τα λέει ακραίο και μηδενιστή...

ΓΙΩΡΓΟΣ Λ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ...ΔΙΑΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΡΑΣΗ "Λεωνίδα, άδικα σκοτώνεσαι…"... ΜΑ ΑΝ ΔΕΝ ΣΚΟΤΩΝΟΤΑΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΗΔΗ ΓΑΪΔΟΥΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ !!

Spiros Paraskewopoulos
H επιστολή του φίλου σου αγαπητέ Λεωνίδα επιβεβαιώνει τη γενική εντύπωση παρακμής σε όλα τα πεδία της ηθικής, οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και πολιτικής ζωής στην χώρα μας. Δεδομένη είναι η απαξίωση των θεσμών και δομών στην Ελλάδα... και η προφανή ανικανότητα του πολιτικού και κοινοοικονομικού συστήματος να ικανοποιεί έστω και τις πιο βασικές ανάγκες μιας σύγχρονης κοινωνίας. Η σημερινή υποβάθμιση της δανειοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος και η ανελέητη πίεση των χρηματαγορών με τα αβάστακτα επιτόκια - για να χρησιμοποιήσω ένα παράδειγμα από το αντικείμενό μου - έκαναν πλέον σε κάθε έλληνα πολίτη - έτσι ελπίζω - συνειδητή όχι μόνον την οικτρά οικονομική κατάσταση και διεθνή υποβάθμιση της Ελλάδος αλλά και την ηθική κατάπτωση των πολιτικών και των πολιτών που τους ανέδειξαν και παρόλα αυτά τα χάλια εξακολουθούν να τους ανέχονται ακόμη. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα γίνει μία αφετηρία για μία νέα αρχή. Dum spiro spero.


Leonidas Margaritis Αυτό το τελευταίο μου δίνει τη δύναμη να συνεχίζω να φωνάζω έστω κι αν ακόμη νοιώθω πως κανείς δεν μ΄ακούει αγαπητέ Σπύρο.Πιστεύω πως υπάρχουν ακόμη φωνές και ψυχές που αντιστέκονται στη λαίλαπα της σαπίλας και της παρακμής.Θέλω να πιστεύω πως μέσα σ΄αυτή τη γενική χαλάρωση και άπνοια η οποιαδήποτε και μικρής εμβέλειας φωνή μας τονώνει και μας εμψυχώνει να συνεχίσουμε να ελπίζουμε στη γενικότερη αφύπνηση!...

Tzina Pantzaridou
Άρα ισχυρίζεστε έτσι τουλάχιστον το εκλαμβάνω εγώ, ότι όλα βρίσκονται σε πλήρη ισοπέδωση, δεν υπάρχει λόγος προβληματισμών, οι στόχοι για μια κοινωνία αλληλεγγύης και συνοχής, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αντίσταση στην λοβιτούρ...α και στις υπόγειες διαβουλεύσεις, πάνε περίπατο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου