ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΗΛΙΔΑΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Αγαπητέ κ. Υπουργέ
Η Κυβέρνηση μας αιφνιδιάζει για μια ακόμη φορά, προαναγγέλλοντας χωρίς καμιά συζήτηση τη θέσπιση εκ νέου εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση των επιδόματος και των συντάξεων στην πολύτεκνη μητέρα και του επιδόματος για το τρίτο παιδί.
Η θέσπιση των επιδομάτων αυτών έγινε στα πλαίσια της άσκησης δημογραφικής πολιτικής, για να ενθαρρυνθούν δηλαδή οι Έλληνες να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά. Η χώρα μας έχει καταντήσει να είναι η τρίτη πλέον γερασμένη χώρα του κόσμου και έχει μεταβληθεί σ΄ ένα απέραντο γηροκομείο, αφού στην απογραφή του 1961 ο αριθμός των παιδιών μέχρι 14 ετών ανήρχετο σε 2.243.962 δηλ. το 27% του πληθυσμού (που ήταν 8.768.372) και άνω των 65 ετών σε 686.654 δηλ. στο 8% του πληθυσμού, το δε 2007 ο αριθμός των παιδιών μέχρι 14 ετών μειώθηκε σε 1.598.684, δηλ. στο 14% περίπου του πληθυσμού (που είναι 11.192.849) και των άνω των 65 ετών ανήλθε σε 2.082.217 δηλ. στο 19% περίπου του πληθυσμού, πράγμα που σημαίνει ότι τα παιδιά ηλικίας μέχρι 14 ετών στα 50 αυτά περίπου χρόνια μειώθηκαν κατά 645.278 και οι ηλικιωμένοι οι άνω των 65 ετών αυξήθηκαν κατά 1.395.563!! Αυτή είναι η θλιβερή εικόνα της χώρας μας και δεν διαφαίνεται ελπίδα αναστροφής.
Η θέσπιση των επιδομάτων αυτών δεν έγινε για λόγους κοινωνικής πολιτικής, δηλαδή για να ενισχυθούν αυτοί που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, αλλά για να γεννηθούν παιδιά και αυτά τα θέλουμε απ΄ όλους και όχι μόνον από αυτούς που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα.
Η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001 όχι μόνον διατήρησε τη διάταξη του άρθρου 21 παρ. 2, πού προβλέπει ότι: «πολύτεκνες οικογένειες... έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το Κράτος», αλλά προχώρησε ακόμη περισσότερο και θέσπισε με την παρ. 5 του ίδιου άρθρου ότι: « Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής, καθώς και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αποτελεί υποχρέωση του Κράτους».
Το μέτρο των εισοδηματικών κριτηρίων που προτίθεσθε να εφαρμόσετε για τη χορήγηση του επιδόματος τρίτου παιδιού, του επιδόματος και της σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας, θεσπίσθηκε το 1997 και απέτυχε, αφού δεν υπήρξε καμιά εξοικονόμηση δαπάνης , όπως αναμένονταν και αυτό αποδεικνύεται από τα ποσά που χορηγήθηκαν από το έτος 1995 και μετά. Και δεν είναι μόνον αυτό, το Συμβούλιο της Επικρατείας με την 1095 / 2001 απόφασή του και με πλήθος άλλων που επακολούθησαν, έκρινε αντισυνταγματική την παραπάνω θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων, ενώ το ίδιο αποφάνθηκαν και όλα τα Διοικητικά Πρωτοδικεία και Εφετεία της χώρας.
Η επάνοδος σ΄ ένα μέτρο, που έχει χαρακτηρισθεί αντισυνταγματικό, είναι αδιανόητη και απαράδεκτη. Εκτός, εάν η Κυβέρνηση θεωρεί πως είναι δυνατόν να αλλάξει η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, πράγμα αμφίβολον.
Θεωρούμε, όμως, ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί και συνεπώς η Κυβέρνηση έχει χρέος να εγκαταλείψει νομοθετήματα και πρακτικές που έχουν δοκιμασθεί στο παρελθόν και απέτυχαν οικτρά αυτά τα πειράματα.
Προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι η Κυβέρνηση αρνείται να προβεί στην έκδοση μίας Υπουργικής απόφασης της Υπουργού Παιδείας, όπως προβλέπεται από το ν. 1566/1985 (άρθρο 2 παρ. 7) που το ίδιο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ψήφισε, με την οποία να υποχρεώνει τους μαθητές να επιστρέφουν στο τέλος της σχολικής χρονιάς τα σχολικά βιβλία, που τους διέθεσε δωρεάν, ώστε να χρησιμοποιηθούν από τους μαθητές της επόμενης σχολικής χρονιάς (αλλιώς να τα πληρώνουν), όπως γίνεται στη Γερμανία για έξι (6) συνεχή χρόνια και με αυτόν τον τρόπο να εξοικονομήσει αμέσως 30.000.000 ευρώ κάθε χρόνο. Κάτι ανάλογο μπορεί να πράξει και για τα πανεπιστημιακά συγγράμματα, που διανέμονται δωρεάν στους φοιτητές.
Θεωρούμε πως υπάρχουν τρόποι για οικονομίες και περιστολές δαπανών εκτός και εάν δεν θέλουμε να θιγούν εκείνοι που λυμαίνονται τους χώρους των Πανεπιστημίων.
Καλούμε την Κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα σχέδια όλων εκείνων που θέλγονται από την ησυχία των κοιμητηρίων και ενοχλούνται από τις φωνές των παιδιών.
Δεν έχει κανένα ουσιαστικό κέρδος η Κυβέρνηση με μία ακόμη επιδρομή κατά των πολυτέκνων.
Γαστούνη 25-11-2010
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος

Λεωνίδας Γ. Μαργαρίτης
Αντιπρόεδρος Α. Σ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου