Κυκλοφόρησε και φέτος για 9η συνεχή χρονιά από τις εκδόσεις ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΝΟΡΑΜΑ ο ετήσιος τόμος της ιστορικής –αρχαιολογικής –λαογραφικής & λογοτεχνικής έκδοσης «Ηλειακή Πρωτοχρονιά –Ηλειακό Πανόραμα 11».
Στις 608 σελίδες του ο αναγνώστης θα διαβάσει έναν πλούτο θεμάτων Ηλειακού ενδιαφέροντος γραμμένα από εβδομήντα τέσσερες(74) Ηλείους κυρίως συγγραφείς.
Τον τόμο, όπως κάθε χρόνο, χαιρετίζει με κείμενο θρησκευτικού ενδιαφέροντος ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός με τίτλο: «Το επιτίμιο της ακοινωνησίας και των προϋποθέσεων επιβολής αυτού» ενώ η προϊσταμένη της 6ης ΕΠΚΑ Γεωργία Χατζή-Σπηλιοπούλου παρουσιάζει το Έργον της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ολυμπίας κατά το 2009.
Ακολουθούν κείμενα για την προϊστορία της Ηλείας αρχαιολόγων και ιστορικών ερευνητών. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις εργασίες : «Δήμητρα, η αγλαόδωρος θεά. Η λατρεία της Δήμητρας στην Ηλεία», της Ολυμπίας Βικάτου, «Η Προϊστορία της Ήλιδος και ο βασιλιάς Αυγείας», της Βασιλικής Ζαχαροπούλου, «Το αρχαίο Νεκροταφείο των Σαβαλίων. Τα ανασκαφικά δεδομένα», του Χρήστου Ματζάνα, «Οργάνωση και διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων», της Λίλας Κουτσουμπελίτη, «Μακροσκοπική ανθρωπολογική μελέτη του Μυκηναϊκού νεκροταφείου του Αρβανιτίου, θέση “Σπηλιά”», του Σωτήρη Λαμπρόπουλου, «Χελιδόνι», της Ζαχαρούλας Λεβεντούρη, «Τεχνικές παραγωγής νομισμάτων και νομισματοκοπεία του αρχαίου Ελληνικού κόσμου μέσα από τις ανασκαφικές μαρτυρίες», της Τώνιας Μουρτζίνη, «…τα δε Ηλείων γράμματα αρχαία…», της Λεμονιάς Αντ. Μπαστιάνου –Νταβλούρου, «Αρχαία Ηλεία. Ο Ιστορικός και Πολιτιστικός της ρόλος», του Αθανασίου Τσάκωνα, «Ο Ιππόδρομος της Ολυμπίας», του Θεόδωρου Ανδρουτσόπουλου, «Ίαμος και Αμυθάων. Οι «Μυθικοί» γενάρχες των δύο Ιερατικών Μαντικών Γενών της Ηλείας», της Γεωργίας Ζαχαροπούλου κ.ά.
Παρουσιάζονται επίσης Ιστορικά σημειώματα και μελέτες απ’ όλη την Ηλεία και παρέχονται γνώσεις και πληροφορίες για περαιτέρω μελέτη και ανάλυση όπως: «Το Λουτρό στους Βυζαντινούς και Μεταβυζαντινούς χρόνους – Η μαρτυρία της Ηλείας», της Αθανασίας Ράλλη, «Περί Σηρών και σηροτροφίας», του Σαράντου Καργάκου, «Η ενότητα του χώρου μεταξύ Δυτ. Ελλάδας, Ιονίων νήσων, Κάτω Ιταλίας, μέσα από τα έργα και την ιστορία των ανθρώπων: Εμπόριο και διατροφή», της Σοφίας Χριστοπούλου, «Η κοινωνία και η οικονομία της Γορτυνίας και της ορεινής Ηλείας πριν την Επανάσταση “1715-1821”», του Διονυσίου Λιανού, «Η Ναυτική Αεροπορία και ο Ηλείος αεροπόρος Νίκος Γαλανόπουλος», του Ιωάννη Παλούμπη, «Μνήμη Ηλείων πεσόντων μαχητών 1940-41. Αφιέρωμα στους 160 Ηλείους μαχητές του ’40 που έμειναν για πάντα στην κεντρική και νότια Αλβανία», του Αγαθοκλή Παναγούλια, «Η Αμαλιάδα κέντρο του αντιφασιστικού αγώνα της “Οργάνωσης Γερμανών Αντιφασιστών” (1943-1944)», του Κώστα Σκλάβου, «Ένας αιώνας Αμαλιαδιώτικου Αθλητισμού (1896-1996)», του Λεωνίδα Καρνάρου, «Ευεργέτες και κληροδοτήματα στην Αμαλιάδα», της Εύης Πάλλα-Χρονοπούλου, «Δήμος και Δήμαρχοι Λετρίνων Πύργου Ηλείας», του Ιωάννη Βορβίλα, «Οδηγός πόλεως Πύργου–Η Ιστορία του τόπου», της Βασιλικής Καρατζά, «“Καπνοβιομηχανία Καραβασίλη” και “Δήμητρα –Αλφειός”. Δυο σημαντικές βιομηχανικές μονάδες για την ανάπτυξη της πόλης του Πύργου στις αρχές του 20ου αι.», της Σταυρούλας Γιαννούλη και της Κωνσταντίνας Ντουντούμη, «Η κοινωνία του χωριού Πλάτανος Ηλείας, την εποχή του Μεσοπολέμου και μετά (1920-1940-1947)», του Νικολάου Δρουβιώτη, «Το κάστρο της Οχιάς», του Γεωργίου Κοσμόπουλου, «Το Δούκα–Πέρασμα μέσα από το χρόνο», του Σπύρου Παπαγεωργίου, «Η Ερατεινή Αρήνη», του Γιάννη Ζαφειρόπουλου, «Πλησιφαής η δόξα της Ανδρίτσαινας», του Βασίλη Καυκόπουλου, «Προκαταρκτικά της μεταφοράς της Βιβλιοθήκης Νικολόπουλου και η αγορά τάφου του στο Παρίσι», του Δημητρίου Πρίγγουρη, «Ιερά Μονή Σεπετού –Ανδρίτσαινα & Επικούριος Απόλλων. Ενιαίοι διαχρονικοί τόποι ανάδειξης και παίδευσης του λαού μας», του Αλέξη Παναγόπουλου, «Ανέκδοτη αλληλογραφία καθηγητή του Γυμνασίου Ανδρίτσαινας (1925) – Γεώργιος Π. Σκιαδάς ή Γρηγόριος Ιβηρίτης. Θεολόγος, συγγραφέας, γλωσσομαθής, μουσικός, ιεροψάλτης», του Παναγιώτη Χαραλαμπόπουλου, «Ο Ηλείος Δημήτρης Γόντικας», του Πάνου Αβραμόπουλου, «Ο Καρκαβίτσας ψηφίζει Παλαμά», του Στάθη Δάγλαρη, «Η τέχνη του επαγγέλματος», του Βασίλη Πουλόπουλου, «Ηλεία και Ζάκυνθος», της Φωτεινής Κλουκίνα-Χαμάλη, «“Ντομάτα Ζαχάρως” - Ένας θρύλος που έσβησε», του Γεωργίου Χριστάκη, «Πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκπαιδευτική δράση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ολυμπίας έτους 2009», του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου, «Τα Μουσεία αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων και Παιχνιδιών στο Κατάκολο και τα εκπαιδευτικά τους προγράμματα», του Κώστα Κοτσανά.
Ενδιαφέρουσες είναι και οι εργασίες με τα θρησκευτικά κείμενα γραμμένα από ιερωμένους και λαϊκούς, με ιδιαίτερη έμφαση σ’ αυτά που αφορούν το νομό μας: «Το Καθολικό της Μονής Βλαχερνών Γλαρέντζας», του Νικολάου Βασιλάκη, «Περί των αειμνήστων Ηλείων Αγιορειτών αυτάδελφων ιερομονάχων Σεραφείμ και Βασιλείου των Αγιαννανιτών –Βολιωτών», του Μοναχού Μάξιμου Ιβηρίτη (Νικολόπουλου) , «Η εορτή της ανακομιδής των λειψάνων του αγίου Νικολάου στην Ηλεία», του Αρχιμ. Δαμασκηνού Πετράκου, «Το αγιογραφικό έργο της οικογένειας Ζωγράφου», του Αρχιμ. Φιλάρετου Σπανοπούλου, «Χριστιανικές αξίες στο τοπικό και ιστορικό γίγνεσθαι της Ηλείας», της Ευαγγελίας Δαμουλή.
Η λαογραφία έχει το δικό της μερίδιο με εργασίες όπως: «Γιατί πρέπει να διατηρηθούν τα κτίσματα της λαϊκής αρχιτεκτονικής στην Ηλεία», της Κωνσταντίνας Νικολακοπούλου, «Η λαϊκή φορεσιά της Ηλείας», της Νίκης Κούρταλη-Κούλη, «Φουστανέλλα, τσαρούχι, φούντα, φέσι», της Ναυσικάς Ασβεστά, «Τρεις λαϊκές ιστορίες», του Ανδρέα Φουσκαρίνη, «In Memoriam», του Δημήτρη Μουσά, «Οι νερόμυλοι της Βερβινής», του Παναγιώτη Παπαθεοδώρου
Τα λογοτεχνικά κείμενα δίνουν το δικό τους στίγμα: «Ο Αγαμέμνων ο απαλοχέρης», του Δημήτρη Κανελλόπουλου, «Η κατάρα της μάνας», του Λεωνίδα Μαργαρίτη, «Τα χρώματα της Ίριδας», της Ζωής Σπυροπούλου, «Όλα είναι μια χαρά», του Διονυσίου Κράγκαρη, «Υποψήφιος Νομάρχης», του Παναγιώτη Αδαμόπουλου, «Οι φωνές των βράχων», του Γιάννη Νικολόπουλου, «Ο “ηλίθιος” βασιλιάς», του Ιωσήφ Αργυρίου, «Η λάκκα», της Ροδαμίας Καβουνίδου-Μπιλάλη, «Μη με φωνάζεις ξένο», του Νίκου Τσούλια και το θεατρικό «Η ταυτότητα», του Αντώνη Σιμιτζή.
Και βέβαια σε μια τέτοια έκδοση δε θα μπορούσε να λείπει και η ποιητική παραγωγή με έργα σύγχρονων Ηλείων ποιητών όπως : Πέννυς Δάγλαρη, Νίκου Φραγκογιαννόπουλου, Μάχης Παπαγεωργίου, Γιώργου Κότσιφα, Γεωργίου Τριανταφυλλόπουλου, Ηλία Γκρή, Φωτεινής Σασσάλου-Λαμπροπούλου, Διονυσίου Γεωργακόπουλου, Λευτέρη Γερόσταθου, Επαμεινώνδα Κωνσταντακόπουλου, Χρήστου Δάγλαρη και του ζωγράφου Γιάννη Βασιλικόπουλου.
Η Ηλειακή Βιβλιογραφία 2009 που παρουσιάζεται από το Γιάννη Βορβίλα απεικονίζει την πλούσια παραγωγή του έτους, με 105 τίτλους βιβλίων , Ηλείων κατά κύριο λόγο συγγραφέων με Ηλειακό ενδιαφέρον.
Τέλος, γίνεται μια επιμνημόσυνος τιμητική αναφορά στους Ηλείους πνευματικούς δημιουργούς που πέρασαν στην αθανασία το έτος 2009.
Με όλο αυτό το πλούσιο περιεχόμενο η έκδοση της «Ηλειακής Πρωτοχρονιάς –Ηλειακό Πανόραμα 11» είναι βέβαιο πως πέτυχε και φέτος του σκοπού της που είναι να δώσει στο αναγνωστικό κοινό σοβαρές πληροφορίες για την Ηλειακή ιστορία -αρχαιολογία-λαογραφία & λογοτεχνία σε ένα υπέροχο τόμο που θα κοσμεί διαχρονικά τη βιβλιοθήκη κάθε πνευματικού ανθρώπου αλλά και κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται για την Ηλεία και την Ολυμπιακή γη.
Η παρουσίαση του έργου θα γίνει στα πλαίσια των Φιλολογικών Βραδινών της Εταιρείας Λογοτεχνών στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 7 μ.μ..
Την παρουσίαση θα κάνουν: ο πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Λεωνίδας Μαργαρίτης, ο επιμελητής της έκδοσης του έργου συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής Λεωνίδας Καρνάρος και ο καθηγητής και συγγραφέας Γιώργος Κουρκούτας.
Λεωνίδας Γ. Μαργαρίτης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου