METANAΣΤΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ Η ΠΑΤΡΑ
Διαβάζω σήμερα στις τοπικές εφημερίδες τα εξής: «Σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος Δήμαρχος ετοιμάζεται να ζητήσει σύντομα την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου για την μόνιμη εγκατάσταση των χιλιάδων παράνομων μεταναστών στην περιοχή. Δημιουργώντας μόνιμο οργανωμένο καταυλισμό για αρχή κοντά στο λιμάνι της Πάτρας με έξοδα των δημοτών φυσικά. Και δεν πρόκειται για ένα από τα γνωστά πολυπολιτισμικά πειράματα. Είτε πετύχει το πείραμα είτε όχι οι πολίτες της Πάτρας δεν θα ερωτηθούν.»
Αλήθεια τελικά θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα που δεκαετίες έχει η πόλη μας ή όχι;
Yπάρχει Κυβερνητική μεταναστευτική πολιτική;
΄Έχουμε συνειδητοποιήσει τις διαστάσεις του προβλήματος; Και εάν ναι , είναι λύση να γίνει ένας μόνιμος καταυλισμός κοντά στο λιμάνι;
Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας στη συνεδρίαση της 22ας Ιουλίου 1997 μεταξύ των θεμάτων της ημερησίας διατάξεως συζητήθηκε και το υπ’ αρίθ.2 θέμα:Αντιμετώπιση των προβλημάτων από την παρατεταμένη παραμονή Κούρδων οικονομικών προσφύγων, στην περιοχή Αγίου Διονυσίου(Σταθμός Ο.Σ.Ε.).
Μεταφέρω από τα πρακτικά, όσα είχα διατυπώσει τότε τα οποία ατυχώς ισχύουν και σήμερα μετά από δεκατρία χρόνια. Είπα επί λέξει τα εξής:
«Είναι γεγονός ότι η παρουσία των Κούρδων στο συγκεκριμένο σημείο φώτισε σε υπερβολικό βαθμό μια εικόνα ντροπής για την πόλη της Πάτρα που ήταν τα βαγόνια του Ο.Σ.Ε. αυτός ο χώρος εκεί με τα παραπήγματα , είναι η πρώτη εικόνα που απολαμβάνει ένας επισκέπτης της πόλης που έρχεται από την Ευρώπη. Είναι λυπηρό φαινόμενο και βεβαίως εκεί υπάρχει η ευθύνη μας ότι ανεχθήκαμε τόσα χρόνια αυτή την κατάσταση. Από εκεί κι έπειτα το ότι παρατηρείται το φαινόμενο να είναι αφύλακτα ουσιαστικά τα σύνορά μας, διάτρητα κυριολεκτικά στον καθένα, στον οποιονδήποτε που μπορεί άνετα να περνάει και να εγκαθίσταται σε οποιαδήποτε πόλη της χώρας είναι ένα φαινόμενο που οπωσδήποτε θα πρέπει να μας προβληματίσει σαν λαό και σαν Κυβέρνηση .Μετά, αν κάποιος ζητεί πολιτικό άσυλο και αποδεδειγμένα είναι πολιτικός πρόσφυγας, εγώ έχω την άποψη ότι πρέπει τα του δίδεται. ΄Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση έτσι όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη, οι συγκεκριμένοι φυγάδες δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση τουλάχιστον ΄ όπως έχει φανεί από τους ίδιους και τη συμπεριφορά των ιδίων ότι πρόκειται περί πολιτικών προσφύγων. Είναι καθαρά οικονομικοί πρόσφυγες και η συγκεκριμένη απόφαση η οποία έχει εκδοθεί από το Δικαστήριο που αφορούσε μια ομάδα συγκεκριμένων φυγάδων , όπως οι ίδιοι έχουν δείξει με τη συμπεριφορά τους δεν είναι πολιτικοί πρόσφυγες. ΄Όμως δεν σημαίνει ότι μια απόφαση που πάρθηκε για κάποιους συγκεκριμένους ανθρώπους μπορεί να επισείετε σα λάβαρο και να χρήζει όλους τους ομοεθνείς τους πολιτικούς πρόσφυγες. Βέβαια αυτή η ζωή ξένων….( Υπάρχει διακοπή από τον πρόεδρο του Δ.Σ. ο οποίος σημειώνει τα εξής: Και γιατί ντρεπόμαστε να το πούμε ,συγνώμη που σας διακόπτω, είναι λαθρομετανάστες ή δεν είναι; Το βάλαμε πιο κομψά «οικονομικοί πρόσφυγες»)
Θα το πω κ. Πρόεδρε είναι λαθρομετανάστες και θα το συγκεκριμενοποιήσω το πρόβλημα .Δεν έχουν καμιά διάθεση να παραμείνουν στην Ελλάδα. Αυτό είναι ένα στοιχείο το οποίο μας κάνει να καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν επεδίωξαν να ζητήσουν πολιτικό άσυλο προκειμένου να εγκατασταθούν και να αποφύγουν το στυγνό καθεστώς του Α΄ ή του Β΄ . Γιατί σε κάθε περίπτωση θα μπορούσαν κάλλιστα να εγκατασταθούν στη χώρα μας και να πάνε όπως η Αλβανοί ή οι Βορειοηπειρώτες να εργασθούν στην Ηλεία ή αλλού, να μαζέψουν ντομάτα ή οτιδήποτε άλλο και να επιδιώξουν εκ των ενόντων να στεγασθούν και να μονιμοποιηθούν κάπου. Αυτοί έχουν συγκεκριμένη αποστολή . Έχουν αποστολή να πάνε σε μια πιο εύρωστη οικονομία ,όπως είναι η Γερμανία που υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες ανεύρεσης εργασίας και αποτελεσματικότερης οικονομικής εξασφάλισης. Αυτός είναι ο στόχος τους. Και γ’ αυτό αποτελεί κέντρο έλξεως το λιμάνι των Πατρών. Αποδείχθηκε στη συνέχεια ότι ακριβώς αυτή η περίθαλψη της οποίας έτυχαν από την ευαισθησία των Πατρινών αξιοποιήθηκε, διότι έλαβαν τα μηνύματα οι υπόλοιποι προς μετανάστευση ότι στην Πάτρα είναι εξασφαλισμένα φαγητό και διαμονή και όλα τα συμπαρομαρτούντα .Συνεπώς διογκώθηκε το ρεύμα και τι αποδεικνύεται στην ουσία;
Oτι εμείς μεν κοιτάμε να δείξουμε μια καλή εικόνα προς τα έξω, αντιθέτως οι Ιταλοί , όταν πηγαίνουν εκεί, τους ξαναστέλνουν πίσω. Δεν καταλαβαίνω γιατί εμείς αυτή την πολιτική των Ιταλών την παραγνωρίζουμε; Γιατί, δεν κάνουμε κι εμείς το ίδιο; Να τους στείλουμε από εκεί που ήρθαν. Γιατί από τη στιγμή που είπα και επαναλαμβάνω είναι πολιτικοί πρόσφυγες και ζητούν πολιτικό άσυλο να τους δοθεί. Αλλά δεν συμβιβάζεται όμως το ένα με το άλλο με το ότι δηλαδή είναι «επί θύραις» για την έξοδο προς την Ευρώπη. Δηλαδή περιμένουν ανά πάσα στιγμή να βρουν την ευκαιρία. Υπήρχε καταγγελία εκ μέρους ιδιοκτητών φορτηγών, ότι σκίζουν μουσαμάδες, κινδυνεύουν οι ίδιοι από τους λαθρομετανάστες που πάνε να καλυφθούν και χίλια δύο άλλα φαινόμενα .Είχαμε περιστατικό με τους Τούρκους τους αθλητές οι οποίοι τραβολογιόντουσαν ,αυτό δεν μας τιμά καθόλου. Ατυχώς περισσεύει η υποκρισία είναι πασίδηλο. Και θα το πω και θα το τεκμηριώσω .Από την μια μεριά οι κακόμοιροι οι άνεργοι, οι πεινασμένοι της Πειραϊκής Πατραϊκής και του Λαδόπουλου, από την άλλη μεριά η ανεξέλεγκτη είσοδος της όποιας φυλής και εθνότητας φυγάδες, η διατροφή και περίθαλψή τους.
Από την μια μεριά η ευαισθητοποίηση για τους Κούρδους και από την άλλη η αναισθητοποίηση για τους Έλληνες. Λοιπόν αυτά δεν συμβιβάζονται δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να τα βάλουμε σε ένα τσουβάλι και να πούμε άντε να τα ισοπεδώσουμε, ούτε και από την άλλη μεριά όταν μιλάμε για ευαισθητοποίηση κάποιων που λένε κινδυνεύουν τα Φιλανθρωπικά Ιδρύματα της Πάτρας η «ΜΕΡΙΜΝΑ» ΤΟ «ΠΤΩΧΟΚΟΜΕΙΟ» και ο,τιδήποτε άλλο και από την άλλη μεριά επιδεικνύουμε την ευαισθησία μας και τη φιλανθρωπία στους φυγάδες και συντηρούμε μια κατάσταση που δεν μας τιμά καθόλου σα λαό και σαν πόλη.
Η δική μου άποψη είναι ότι η Πολιτεία είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για το πρόβλημα και πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στο συγκεκριμένο πρόβλημα.
Εάν διαπιστώσει ότι ορισμένοι από τους λαθρομετανάστες είναι πολιτικοί πρόσφυγες να τους παράσχει πολιτικό άσυλο και να επιδιώξει να τους εντάξει στη χώρα η σε αντίθετη περίπτωση να τους απελάσει ,όπως απελαύνει σε κάθε περίπτωση οποιονδήποτε λαθρομετανάστη . Δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να είναι η χώρα μας ξέφραγο αμπέλι στον οποιονδήποτε τυχοδιώκτη. Και για να μην χαρακτηρισθούμε για πολιτική Λεπέν ή φασιστών λέμε τα εξής:΄Αν αποδεδειγμένα συντρέχουν στο πρόσωπο κάθε λαθρομετανάστη οι προϋποθέσεις του πολιτικού πρόσφυγα είμαι ο πρώτος που θα δεχθώ να του παράσχουμε οπωσδήποτε πολιτικό άσυλο. Τα υπόλοιπα είναι μόνο και μόνο για κατανάλωση και για λαϊκισμούς πέρα για πέρα.»
Τα όσα διατύπωσα σε εκείνη τη συνεδρίαση συνυπογράφω και σήμερα μετά από δεκατρία ολόκληρα χρόνια με μια διαφορά ότι τότε είχαμε Κούρδους ενώ σήμερα έχουμε Αφγανούς, Πακιστανούς, Σομαλούς, Ρουμάνους ,Βουλγάρους και άλλες πολλές εθνότητες.
Η απόφαση που έλαβε τότε το Δημοτικό Συμβούλιο είχε ως εξής :
………………………………………………………………………………..
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ:
1.Επισημαίνει την αδράνεια της Κυβέρνησης για την επίλυση του σοβαρού προβλήματος που έχει προκύψει από την εγκατάσταση των Κούρδων στην περιοχή της Πάτρας και αξιώνει από αυτήν να προχωρήσει σε άμεση επίλυση του εν λόγω προβλήματος,
2.Δεσμεύεται για τη συνέχιση των προσπαθειών εκ μέρους του Δήμου για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τους στο χώρο που έχουν εγκατασταθεί, μέχρι να δοθεί οριστική λύση και ψηφίζει για το σκοπό αυτό πίστωση 600.000 δραχμών σε βάρος του Κ.Α 212/7 των εξόδων του προϋπολογισμού οικον. έτους 1997 για την ενοικίαση χημικών W.C. για δύο μήνες.
Ο νέος Δήμαρχός μας ας κάνει τον κόπο να διαβάσει τα πρακτικά εκείνης της συνεδριάσεως τα οποία όπως θα διαπιστώσει έχουν διαχρονική αξία και περιεχόμενο και καλύπτουν απόλυτα ατυχώς και τη σημερινή τραγική πραγματικότητα της πόλεως…
Λεωνίδας Γ. Μαργαρίτης
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου