ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΟΤΣΗ- ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

΄Έφυγε μετά από ένα άνισο, τιτάνιο αλλά και αξιοπρεπή αγώνα, με την μάστιγα του αιώνα μας για τα Ηλύσια Πεδία η διαλεχτή μας φίλη Δήμητρα Γκότση σύζυγος του Ηλείου(Χελιδόνι) τέως Δ/ντή της Νομαρχίας Αχαΐας Δημήτρη Παναγιωτακόπουλου ή Τούλα όπως την αποκαλούσαν οι φίλοι της.
΄Ήμουνα κι εγώ ένας από τους ειλικρινείς φίλους της και με στενούς φιλικούς οικογενειακούς δεσμούς .
Για λόγους ανεξάρτητους από τη θέλησή μου δεν κατέστη δυνατό να βρεθώ στο Ναό του Αγίου Ανδρέα και να την ξεπροβοδίσω στο αιώνιο και χωρίς γυρισμό ταξίδι της.
Λες και ήταν χτες, όταν προσκαλεσμένη από την Εταιρεία Λογοτεχνών στον κύκλο των Φιλολογικών βραδινών μίλησε τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2008 στην αίθουσα του Αναγνωστηρίου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης με θέμα: «Η Γυναίκα στις κρίσιμες στιγμές του Βυζαντίου».
Δεν ήταν η πρώτη φορά που μιλούσε για θέματα της ειδικότητάς της αλλά και για θέματα κοινωνικά, θέματα δομών της κοινωνίας μας, θέματα σχέσεων των δύο φύλων, των δικαιωμάτων της γυναίκας, της οικογένειας, του παιδιού.
Στο 13ο τεύχος, του περιοδικού «ΑΧΑΪΚΑ» που πρόσφατα τυπώθηκε φιλοξενείται ένα δικό της κείμενο που έμελλε να μην το δει και να το χαρεί δημοσιευμένο.
Δημοσιεύθηκε το δοκίμιό της με τίτλο : «ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ» με ενδιαφέροντα σχόλια και πλούσια βιβλιογραφία.
Την Τούλα είχε απασχολήσει πολύ το ζήτημα του Βυζαντίου και των γυναικών που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
΄Όπως είναι άλλωστε γνωστό η Τούλα είχε σπουδάσει Θεολογία, Φιλολογία και Αρχαιολογία και προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες στη Μέση Εκπαίδευση από όπου και συνταξιοδοτήθηκε με το βαθμό της Λυκειάρχου.
Είχε συγγράψει και έχουν κυκλοφορήσει δύο βιβλία της :
«Γυναίκα και θρησκευτική πολιτική στο Βυζάντιο» κι ακόμη μια εργασία σε συνεργασία που αναφέρονταν στην ονοματοθεσία των οδών και πλατειών της πόλεως των Πατρών με τον τίτλο: « ΠΑΤΡΑ: Ονομάτων Επίσκεψις».
Είχε δώσει πλήθος ομιλιών και διαλέξεων από διάφορα βήματα πολιτιστικών και πνευματικών φορέων με επιτυχία.
Είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα με το γυναικείο κίνημα και υπήρξε πρόεδρος του παραρτήματος Πάτρας της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών «ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ» και υπό την ιδιότητά της αυτή είχε διοργανώσει πληθώρα εκδηλώσεων που αφορούσαν κοινωνικά ζητήματα και κυρίως τη θέση της γυναίκα στην κοινωνία μας.
Κάποια περίοδο που είχε διορισθεί στο συμβούλιο του Ορφανοτροφείου Θηλέων ΜΕΡΙΜΝΑ ήταν προβληματισμένη με την όλη κατάσταση των ιδρυμάτων και δεν την εύρισκαν σύμφωνη οι κατευθύνσεις και η τακτική των διοικήσεων αυτών των ιδρυμάτων.
Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας της στη εκπαίδευση άφησε άριστες εντυπώσεις στους μαθητές και γονείς, τους οποίους βοηθούσε σε κάθε πρόβλημα τόσο στο σχολείο όσο και στην οικογένεια στις μεταξύ τους σχέσεις.
Υπήρξε ικανότατη παιδαγωγός και εξίσου ικανή και αξιόλογη και επιτυχημένη στο ρόλο της σύζυγος και μητέρα.
Ο σύζυγός της, φίλος μας Δημήτρης Παναγιωτακόπουλος που δέχθηκε αυτό το πλήγμα του πρόωρου θανάτου της αγαπημένης συντρόφου του ας έχει την εξ ύψους παρηγοριά και από εμάς τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια.
Στην αγαπητή μας φίλη Τούλα ευχόμαστε να έχει καλό ταξίδι , το χώμα της γενέτειρας της Κορίνθου να είναι τόσο ελαφρύ όσο τα φύλλα του Φθινοπώρου.

Στο καλό αγαπημένη μας, καλή αντάμωση…


Λεωνίδας Γ. Μαργαρίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου