Η ΑΘΩΩΣΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΟΥΝΑΡΗ

Η ΑΘΩΩΣΗ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΟΥΝΑΡΗ
ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΏΝ ΤΟΥ

Πάτρα .Του ανταποκριτού μας.

Mετά την αθώωση των έξι (6) κριθέντων υπευθύνων για την Μικρασιατική Καταστροφή από τον ΄Αρειο Πάγο λόγω παραγραφής, η Διακίδειος Σχολή Λαού Πατρών συγκρότησε Λαϊκό Δικαστήριο και αποφάσισε να δικάσει την υπόθεση επί της ουσίας.

Συγκεκριμένα αύριο το απόγευμα 18η Φεβρουαρίου και ώρα 7,30 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων της Διακιδείου Σχολής Λαού(Λαϊκού Ανωτάτου Δικαστηρίου) πρόκειται να εκδικασθεί εκ νέου η υπόθεση ενώπιον τριμελούς Λαϊκού Δικαστηρίου αυτή τη φορά, σε πρώτο και τελευταίο βαθμό.

Η σύνθεση του Δικαστηρίου αναγγέλθηκε ήδη δια του τύπου. Την αποτελούν αδιάβλητοι λαϊκοί δικαστές φίλα προσκείμενοι προς τους κατηγορουμένους. Συγκεκριμένα το Δικαστήριο θα στελεχώσουν ο αξιότιμος κ. Γεώργιος Ζορμπάς συνταξιούχος ε.τ. Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο απευθείας απόγονος ενός εκ των καταδικασθέντων κατηγορουμένων πρώην Υπουργός κ. Μιχαήλ Πρωτοπαπαδάκης και ο συμπολίτης πρώην Υπουργός κ. Βασίλης Μπεκίρης.

Την Εισαγγελική έδρα θα κοσμήσει ο Δημοσιογράφος Δ/ντής σύνταξης της εφημερίδας «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» κ. Κωνσταντίνος Μάγνης, ενώ δικηγόρος υπεράσπισης θα είναι αυτόκλητα διορισθείς ο δημοσιογράφος κ. Νάσος Νασόπουλος. Πολιτική αγωγή δεν προβλέπεται να παραστεί μια και θεωρείται αναποτελεσματικό και μάταιο το εγχείρημα.

Η πρωτοτυπία του δικαστηρίου έγκειται στο ότι η Δικαστική έδρα, απλώς θα προτείνει την αθώωση των κατηγορουμένων την οποία θα επικυρώσει το ακροατήριο κάτι βεβαίως αναμενόμενο αφού ήδη έχει προαναγγελθεί ως θέμα : «H αθώωση του Δημητρίου Γούναρη και των συνεργατών του»

Πάντως από ότι πληροφορούμεθα η διάρκεια της εκδίκασης πιθανότατα να πάρει χρόνο διότι θα καταβληθεί προσπάθεια να εκλείψουν νομικά και τα ελάχιστα ίχνη αμφιβολιών περί της αθωότητος των κατηγορουμένων. Η απόφαση ελπίζεται να εκδοθεί τις πρωινές ώρας του Σαββάτου!…

Προβλέπεται βεβαία η αθώωση των κατηγορουμένων αφού με τις ενέργειές τους είναι ιστορικώς εξακριβωμένο ότι η φερομένη δίωξη και ο σφαγιασμός των Ελλήνων της Μικράς Ασίας δεν αποτέλεσε προϊόν εγκληματικών χειρισμών, πράξεων ή παραλήψεων των κατηγορουμένων αλλά επρόκειτο περί μαζικής , μέχρι υστερίας, μεταναστεύσεως των ομογενών στην μητέρα πατρίδα.

Τα όσα άλλωστε συνέβησαν στην προκυμαία της Σμύρνης δεν ήταν παρά αποτέλεσμα του συνωστισμού που επεκράτησε εκείνες τις ώρες της μαζικής επιβίβασης στα ξένα κρουαζιερόπλοια.

Όλοι οι εναπομείναντες Έλληνες στην Ανατολία παρέμειναν εκεί με τη θέλησή τους μη δυνάμενοι να πράξωσι άλλως, ευρεθέντες σε ύπτια θέση.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η χώρα μας τότε αντιμετώπιζε , όπως και σήμερα, έντονο δημογραφικό πρόβλημα και η μαζική μετανάστευση των ομογενών υπήρξε ένα από τα ευγενέστερα και σημαντικότερα έργα δημογραφικής ανανέωσης της υπαίθρου η οποία είχε ερημώσει μετά την ομαδική μετανάστευση στην Ανατολία και παραμονή εκεί χιλιάδων αυτοχθόνων Ελλήνων. Τα οφέλη αυτής της ομαδικής εγκατάστασης στην ημεδαπή των Ελλήνων της Μικράς Ασίας την απολαμβάνουν σήμερα όπως πληροφορούμεθα βασίμως, 1922 Έλληνες μεγαλόκαταθέτες στις Ελβετικές Τράπεζες.

Λεωνίδας Γ. Μαργαρίτης
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου