«ΑΓΙΟΣ ΑΓΥΡΤΗΣ» ΚΑΙ ΠΩΣ Ν’ ΑΓΙΑΣΟΥΜΕ…


Αφορμή παρόντος στάθηκαν το έργο του Δημήτρη Καμπουράκη : «Άγιος Αγύρτης», η εισήγηση στην Ιερά Σύνοδο του Μητροπολίτη κ.κ. Γερμανού περί μη αγιοκατατάξεως του Χριστόφορου Παναγωτοπούλου ή Παπουλάκου, και η κριτική του ιδίου Μητροπολίτη για το Hμερολόγιο της Μητρόπολης Θήρας 2010
που είναι αφιερωμένο στον όσιο Χριστόφορο που δημοσιεύθηκε σε δύο συνέχειες στην ημερήσια τοπική
Δεν θα κάνω κριτική του βιβλίου, το μόνο που θα πω πως είναι γραμμένο με υπευθυνότητα ακρίβεια και σεβασμό στις πηγές και αξίζει να διαβασθεί.
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός με επιχειρηματολογία και σαφήνεια απόψεων και αποδεικτικών στοιχείων εισηγήθηκε την απόρριψη του αιτήματος το 2005 του Συλλόγου των Αρμπουναίων Καλαβρύτων περί αγιοκατατάξεως του καταγόμενου από το χωριό τους Χριστόφορου Παναγιωτοπούλου ή Παπουλάκου.
Πολύ ορθά σημειώνει ο Σεβασμιότατος προκειμένου περί του Παπουλάκου και των προθέσεων των συμπατριωτών του για την αγιοκατάταξή του.
Το πρόβλημα της αγιοκατάταξης και της απόδοσης οφειλόμενης τιμητικής προσκύνησης εκ μέρους των πιστών είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει σοβαρά να απασχολήσει την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Τελευταία είχε πάρει ευρύτατη δημοσιότητα η περίπτωση του τάφου του μοναχού Ιλαρίωνα όπου βρέθηκε αδιάλυτος η σωρός του, και τούτο χαρακτηρίσθηκε σαν ένδειξη αγιότητας του μοναχού.
Πρέπει να σοβαρευτούμε σαν Εκκλησία και σαν θρησκευόμενος λαός και να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα γύρω από την αγιοκατάταξη κάποιων συνανθρώπων μας που επέδειξαν βίο ενάρετο ,ασκητικό , αγαθοεργό με πλήθος χαρισμάτων.
Τόσο οι Αρχαίοι Έλληνες όσο και οι μεταγενέστεροι Χριστιανοί τιμούσαν ορισμένα πρόσωπα της πολιτικής, κοινωνικής, και θρησκευτικής ζωής τους για την προσφορά τους στην κοινωνία και στους θεσμούς της.
Στην Αρχαία Ελλάδα αυτά τα πρόσωπα τα αποκαλούσαν ήρωες και τους απέδιδαν τιμές εν ζωή και μετά το θάνατό τους κι ακόμη τα οστά τους τα ενταφίαζαν και πάνω σ’ αυτά έχτιζαν τα τείχη της πόλεως πιστεύοντας πως έτσι με τα εντοιχισμένα και ενταφιασμένα λείψανα θα καθίστατο απόρθητα φρούρια και θα προστάτευσαν από κάθε κακό την πόλη. Έτσι και σήμερα τους Μάρτυρες της πίστεως τους Αγίους, Οσίους και πατέρες της Εκκλησίας που έθεσαν τη ζωή τους στην υπηρεσία της πίστεως και της Εκκλησίας τους τιμούμε και τα λείψανά τους τα τοποθετούμε εντός κρύπτης κάτω από την Αγία Τράπεζα κάτω από το θυσιαστήριο της αρχαίας θρησκείας. Έτσι μ’ αυτό τον τρόπο αγιάζεται ο χώρος που θα γίνεται η Θεία Λειτουργία η αναπαράσταση της θυσίας του Αρνιού υπέρ αφέσεως των αμαρτιών του ποιμνίου.
Το να αγιάσει ο κάθε άνθρωπος, δηλαδή να φτάσει στα όρια της τελειότητας όπως τέλειο είναι το ανώτατο Ον ο Θεός είναι κάτι που ο κάθε υγιώς σκεπτόμενος άνθρωπος επιθυμεί και οφείλει σύμφωνα με τις επιταγές του ιδρυτή της Θρησκείας του Χριστιανισμού να πραγματώσει «Άγιοι εσταί ως ο Πατήρ υμών Άγιος εστίν»
Βιβλιογραφία:1. «Ηλειακή Πρωτοχρονιά 2010»
2. Hμερολόγιο της Μητρόπολης Θήρας 2010
3. Eφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» Πατρών (10 και 11/3/2010)
4. Εφημερίδα του Πύργου ΠΑΤΡΙΣ.(5-2-2010)
5.Γεωργίου Σιέττου: « Ήρωες και Άγιοι»Πύρινος Κόσμος Αθηνα 2002
6.Ιωάννη Γ. Χατζή: «Zαχαρία Καραντινού Ακολουθία και Συναξάριο των Νεομαρτύρων Χρίστου και Πανάγου των εκ Γαστούνης(1716)»
7.Γεωργίου Β.Νικολάου: «Εξισλαμισμοί στην Πελοπόννησο από τα μέσα του 17ου Αιώνα έως το 1821»
8.Γ.Θ.Πρίντζιπας: «Οι Κρυπτοχριστιανοί» Ελληνικά Γράμματα Αθήνα 1997
9.Περιοδικό «ΑΧΑΙΚΑ» Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας Πάτρα Φθινόπωρο 2005 Τεύχος 4ο (σελ.223-228) Περικλή Τρακαδά Παπουλάκης ο Β΄ή Παπουλάκος
10.Ηλειακη Πρωτοχρονιά 2010.Βιβλιοπανόραμα Αμαλιάδα 2010 σελ.315-336 Αικατερίνης Νερατζάκη: «Οι φρικτές σφαγές της 17ης Ιουλίου 1715 στην Γαστούνη-Οι νεοάγιοι Παναγος και Χρήστος και οι συν αυτοίς».
11.Ηλειακή Πρωτοχρονιά 2007 Βιβλιοπανόραμα,Αμαλιάδα 2007 σελ.201-205.Κώστα Λούρμπα « Ηλιδα-Καθολική-Γαστούνη»
12.Αλέξη Παναγόπουλου «Κοσμάς Φλαμιάτος και Παπουλάκος» Επτάλοφος Αθήνα 2008.
13.Κώστα Φωτιάδη: «Οι εξισλαμισμοί της Μικράς Ασίας και οι Κρυπτοχριστικοί του Πόντου» Οίκος Αφών Κυριακίδη Θεσ/νίκη 1988
14.Εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ Νέες Εποχές φυλ.26-12-1993.Μαίρης Παπαγιαννίδου : «Πως να Γίνετε άγιος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου