ΣΤΟ «ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΚΟΡΟΙΒΟΥ» Του ΛΕΩΝ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
Η τάση για έρευνα της τοπικής ιστορίας που βαίνει αυξανόμενη στην ευρωπαϊκή ιστοριογραφία, ήδη από τα τέλη του 20ου αιώνα, παρατηρείται και στη χώρα μας. Ιδιαίτερα στη χώρα μας, η τοπική ιστοριογραφία λόγω διαφόρων παραγόντων θετικών ή αρνητικών, κοινωνικών και ιστορικών, οικονομικών και πολιτιστικών ή άλλων, έχει καταγράψει αρκετούς τόμους τόσο στο πρόσφατο όσο και στο απώτερο παρελθόν. Στην εποχή μας μάλιστα που έχει καταφανεί η σπουδαιότητα της μελέτης της τοπικής ιστορίας δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις σχετικές έρευνες, εκφράζονται διάφορες απόψεις και αξιολογούνται διάφορα τοπικά ιστορικά δεδομένα.
Ένα βιβλίο πλούσιο σε τοπικά ιστορικά δεδομένα για την κοντινή μας Ηλεία που προστίθεται στην τοπική ιστοριογραφία είναι και το «ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΚΟΡΟΙΒΟΥ» του γνωστού δικηγόρου-λογοτέχνη και προέδρου της Εταιρίας Λογοτεχνών Ν. Δ. Ελλάδας Λεωνίδα Μαργαρίτη.
Ο Κόροιβος είναι ένα χωριό του Ηλειακού κάμπου στην περιοχή της Αμαλιάδας που μέχρι το 1955 ονομαζόταν Κελεβή. Πήρε το νέο όνομά του προφανώς για να θυμίζει τον αρχαίο Ηλείο Ολυμπιονίκη Κόροιβο.
Το βιβλίο του Λεων. Μαργαρίτη, γενικά ασχολείται με την καταγραφή δεδομένων της ιστορίας, του πολιτισμού-κυρίως του λαϊκού-και της κοινωνικοπολιτικής ζωής του Κοροίβου.
Ο συγγραφέας έχει ως κίνητρο της συγγραφής του την αγάπη για τον τόπο του, τη νοσταλγική διάθεση για τους χώρους που έζησε τα παιδικά και νεανικά του χρόνια και την πρόθεσή του να μην αφήσει τη φθοροποιό δύναμη του χρόνου να σβήσει τις μνήμες του παρελθόντος. Δούλεψε συστηματικά και πραγματικά πέτυχε να προσεγγίσει διαθεματικά το υλικό της περιοχής και να παρουσιάσει πρωτογενή ιστορικά στοιχεία για την περιοχή που ασφαλώς αποτελούν σημαντική πηγή για τον επίδοξο ιστορικό του μέλλοντος.
Τριακόσιες είκοσι σελίδες χάρη στην επίπονη εργασία του συγγραφέα, είναι γεμάτες εμπειρικό υλικό και εποπτικά στοιχεία όπως έγγραφα, επιστολές, δημοσιεύματα του τύπου, μνημεία, ναοί διηγήσεις μύθοι, φωτογραφίες και πολλά άλλα που, και διαφωτίζουν τον ενδιαφερόμενο για όλα τα θέματα του Κοροίβου, και δεν αφήνουν το χρόνο να παρασύρει και να σβήσει ίχνη και μνήμες του παρελθόντος.
Το βιβλίο χωρίζεται σε εννέα κεφάλαια άρτια οργανωμένα από το συγγραφέα όπως ακριβώς απαιτεί η καταγραφή ιστορικών δεδομένων. Εκτός από τα στοιχεία για τη συμβολή του Κοροίβου σε αγώνες του 1821, 1912-13 και 1940 υπάρχουν ιστορικά και γλωσσολογικά στοιχεία για τοπωνύμια, παρωνύμια κλπ. (ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ευτράπελα) στατιστικά στοιχεία, πληροφορίες για τη διοίκηση και τις υποδομές κοινής ωφέλειας, τους κατοίκους και τις ασχολίες τους, τους ναούς και την εκκλησιαστική ζωή, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τον περιβάλλοντα χώρο και το τοπίο, πλήθος ενδιαφέροντα, λαογραφικά στοιχεία, διατροφικές συνήθειες. Όλα αυτά τα θέματα απασχολούν το συγγραφέα.
Σε πολλά σημεία η παράθεση των στοιχείων, χάρη και στη λογοτεχνική φλέβα του συγγραφέα αποκτά ενδιαφέρον για τον κάθε αναγνώστη και γίνεται μάλιστα ιδιαίτερα διασκεδαστική και ευχάριστη όπως στις αναφορές για τα παρατσούκλια, τους πρακτικούς γιατρούς, επεισόδια με ζώα, πιστοποιητικά και άλλα.
Το βιβλίο γενικά παρ’ όλες τις λεπτομέρειες καταγραφής για επί μέρους θέματα που ενδεχομένως να μην ενδιαφέρουν τον ξένο προς τον Κόροιβο αναγνώστη, έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα : αφήνει τη γεύση στον αναγνώστη της ζωής και του ανθρώπου της υπαίθρου που παρόλα του τα αρνητικά και τις αδυναμίες του, αγαπάει τον τόπο του, τον δουλεύει γίνεται παραγωγικός, ζει τη γενικότερη ιστορία της πατρίδας τους και προσπαθεί με φιλότιμο και εργατικότητα να αναδείξει το επίπεδο της κοινωνίας μέσα στην οποία ζει. Και φυσικά, δεν προβάλλονται μόνον οι απλοί άνθρωποι, αλλά και όσοι ξεχώρισαν στα γράμματα ή στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία και πρόκοψαν στα αστικά κέντρα.
Τελικά ο Λ. Μαργαρίτης με το «Χρονικό του Κοροίβου « δεν ικανοποίησε μόνο μία εσωτερική του ανάγκη να εκπληρώσει την οφειλή του προς τον τόπο που γεννήθηκε και πρωτογνώρισε τον κόσμο, αλλά κατάφερε να διασώσει ένα πλούσιο υλικό που ασφαλώς θα παρακινήσει και άλλους στο μέλλον να το ερευνήσουν αφενός και αφετέρου να κινήσει το ενδιαφέρον και την περιέργεια των αναγνωστών γειτόνων να επισκεφθούν τον Κόροιβο και να γνωρίσουν από κοντά αυτόν τον υπέροχο κόσμο της υπαίθρου.
Φώτης Δημητρόπουλος
Φιλόλογος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου